MINISTARSTVO ODLUČILO

Riješeno čiji je Živi zid, Sinčić sazvao presicu

22.07.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave odlučilo je tko ima pravo upravljati političkom strankom Živi zid, a ta odluka imat će velik utjecaj na predstojeće izvanredne parlamentarne izbore s obzirom da se ta stranka, koju simbolizira Ivan Vilibor Sinčić, nedavno vinula na 3. mjesto po popularnosti u predizbornim anketama, iza SDP-a i HDZ-a. Rješenje je doneseno u utorak i otpremljeno strankama u postupku u srijedu, potvrdilo je za tportal Ministarstvo uprave, a Ivan Vilibor Sinčić najavio je da će tim povodom u 17.30 sati pred Saborom održati konferenciju za novinare

Uskoro će se, dakle, saznati supredsjedaju li strankom i nadalje Vladimira Palfi, Ivan Sinčić, Hrvoje Runtić i Ivan Pernar, koji su kao osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje Živog zida upisani u Registar političkih stranaka RH, ili Živim zidom predsjeda Siniša Gabrić, izabran za čelnika na izvanrednoj skupštini stranke u lipnju.

Sinčić je za tportal potvrdio da je Živi zid, čije je sjedište registrirano u Zagrebu, primio rješenje Ministarstva uprave, ali njegov sadržaj zasad ne otkriva. No objave na Facebook stranici Živog zida sugeriraju loše raspoloženje u Sinčićevim redovima.



'Danas nam je stiglo rješenje sa Ministarstva uprave, kojem su određene individue, po nalogu podzemlja i crnih političkih struktura, tražile da se sa mjesta predsjednika stranke smjeni Ivan Vilibor Sinčić. Na lažnoj skupštini tako su postavili nepoznate ljude i nečlanove kao Glavni odbor, odabrali sina HDZ-ovog zastupnika kao predsjednika stranke, a potpredsjednika Gospodarske stranke kao potpredsjednika Živog zida.

Nešto slično dogodilo se 1994. Tada je Anto Đapić organizirao protupravnu skupštinu stranke HSP i ilegalno smijenio tada legalnog i pošteno izabranog predsjednika Dobroslava Paragu. Tadašnji HDZ-ov ministar takvu je skupštinu prihvatio i Đapić je postao novi predsjednik HSP-a. Paraga je izgubio stranku i krenuo u 20 godišnju pravnu borbu. To je nažalost bila velika pobjeda paraobavještajnog podzemlja (UDBA)', stoji na Facebooku 'Živog zida'.

Gabrić: Nadam se da je odluka utemeljena na zakonu, pravu i pravdi


Siniša Gabrić još uvijek nije primio rješenje Ministarstva uprave, vjerojatno zato što živi u Splitu, u koji pošta iz Zagreba pristiže nešto sporije. U iščekivanju poštara, Gabrić je mogao samo izraziti nadu da je pozitivno riješen njegov zahtjev za promjenom sjedišta i osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje Živog zida, kao i prijavu promjene članova upravnog tijela i Statuta stranke. 

'Izvanrednu skupštinu sazvali smo jer imamo dokaze da je prethodna skupština bila lažirana, a temeljem toga pokrenuli smo kaznenu prijavu. Istražne radnje su pokrenute, prijava je dobila svoj broj, a mi smo tim povodom bili na saslušanju u policiji. Da ne postoji stvarna sumnja da su nedjela počinjena, DORH bi odbacio našu prijavu. Nadamo se da je odluka Ministarstva uprave utemeljena na zakonu, pravu i pravdi te da nije donesena pod političkim pritiskom', rekao je Siniša Gabrić za tportal.
Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić / Siniša Gabrić Davor Pongracic/Milan Sabic/Cropix
S obzirom na skori rok predaje kandidacijskih lista za izvanredne izbore, je li Gabrić u međuvremenu već razgovarao s potencijalnim kandidatima njegovog Živog zida i koalicijskim partnerima?

'Kontaktiramo s nekim ljudima, ali ne možemo ništa konkretno dogovoriti dok ne vidimo rješenje', potvrdio je Gabrić, opovrgavajući da bi stranka pod njegovim vodstvom koalirala sa HDZ-om ili SDP-om.

'Ciljevi HDZ-a i SDP-a su potpuno suprotni od naših. U kontaktu smo samo s onim strankama koje imaju ciljeve slične našima, a to su monetarna suverenost i financijska neovisnost, zabrana deložacije iz jedinog doma, izmjene Ovršnog zakona, zabrana GMO-a, lustracija korumpiranih političara', nabrojio je Gabrić, precizirajući da nije riječ o političarima iz '45. koji više niti nisu među živima, nego o onima koji su 'kršili zakone i Ustav, svoj narod bacili u roblje'.

Je li Most poželjan partner Živom zidu? 'Nije. Most je rekao da će sam na izbore', odgovorio je Gabrić.

437450,436816,436503,434562