PARAFIRAN MEMORANDUM

Riješen najveći problem sa Slovenijom!

07.03.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija na korak su do dogovora za rješenje problema Ljubljanske banke, što su potvrdili premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na sjednici Vlade

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tone Kajzer parafirali su Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. A prije današnje sjednice Vlade Pusić je najavila kako donosi dobre vijesti.

Memorandumom je dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje, a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

'Dogovorili smo se s našim slovenskim kolegama i prijateljima da ovu priču oko ratifikacije konačno dovedemo kraju, dogovorili smo se oko teksta Memoranduma, oko prijenosa štednje… Trajalo je to sve malo predugo, ali tu smo gdje jesmo. Pusić je jutros parafirala Memorandum, a ja ću u ponedjeljak u Mokricama potpisati taj Memorandum', kazao je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade.

'Nekad je volja najvažnija. Što je bilo, bilo je. Uklonili smo zadnju prepreku koja nikada nije ni trebala biti prepreka, ali to je život, tako je. Memorandum je parafiran, usvojen', dodao je Milanović.

'Nakon dugotrajnih i kompliciranih razgovora, postigli smo dogovor o Memorandumu o suglasnosti. Ima četiri elementa. Prvi je da se rješavanje problema odnosi isključivo na prenesenu štednju, u drugo se država ni ne može miješati. Drugo: da se postupci u tom smislu stavljaju u mirovanje na sudovima. Treće: da je vrijeme, ako je to moguće, da se problem riješi pod pokroviteljstvom BIS-a po sukcesiji. I četvrto: da se pokreće postupak ratifikacije sporazuma do kraja trećeg mjeseca', kazala je Pusić.

'Zaključak je sljedeći: prihvaća se Memorandum o suglasnosti između dvije vlade u tekstu ministarstva, Memorandum iz točke 1. potpisat će u ime Vlade predsjednik Vlade Milanović', dodala je Pusić.

'Mi s postupkom pred sudovima zastajemo, prenosimo razgovor na područje sukcesije u dobroj vjeri. I jedna i druga strana su zadovoljne, i moram reći da mi nije jasna ni sad, ni prije kakva je opasnost tu ležala za Sloveniju. Da je Hrvatska imala utjecaja, valjda bismo u 20 godina ishodili nešto povoljno na našim sudovima, ali nismo, to dugo traje. Sada je i to iza nas i idemo zajedno u EU!', dodao je premijer Milanović.