NOVOROĐENČAD

Rijeka povećava pomoć za djecu s 1000 na 1500 kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2016 16:56
  • Objavljeno 12.01.2016 u 16:56
beba

beba

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinstock

Grad Rijeka će za svako novorođeno dijete od 1. siječnja 2016. dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenčeta u visini od 1500 kuna, što je povećanje za 500 kuna u odnosu na dosadašnji iznos, odlučeno je u utorak na Kolegiju gradonačelnika

Uz to, korisnici koji ispunjavaju gradske uvjete iz socijalne skrbi, za opremu novorođenčeta moći će dobiti dodatnih 2000 kuna, a procjenjuje se da će takav oblik pomoći ove godine koristiti oko sto korisnika za što je u gradskom proračunu osigurano 200.000 kuna.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da su u Rijeci socijalni cenzusi znatno veći od državnih pa je zato u Rijeci i više korisnika. "To je jedna od najboljih odlika riječkog socijalnog programa. Kada se zbroje sva izdvajanja, bilo izravna ili ona koja se izdvajaju kroz različite programe koje Grad Rijeka provodi u vrtićima i osnovnim školama, iznos koji se godišnje izdvaja iz proračuna premašuje 60 milijuna kuna", rekao je.

Na Kolegiju gradonačelnika odobreni su i drugi oblici pomoći socijalno ugroženim stanovnicima Rijeke, tako da će im se subvencionirati najamnina za stan, i to zaštićena najamnina ili slobodno ugovorena, odnosno podstanarina u 50-postotnom iznosu do najviše 1000 kuna mjesečno.

Grad Rijeka odobrava zajamčenu minimalnu naknadu za socijalno ugrožene stanovnike, ovisno o broju članova kućanstva od 500 kuna za samce do 800 kuna za četveročlano kućanstvo, dok se za svakog dodatnog člana naknada povećava za 100 kuna, do najviše 1500 kuna mjesečno, rečeno je. Korisnicima zajamčene minimalne naknade odobrava se i subvencioranje troška električne energije od 150 kuna za samca do 400 kuna za četveročlanu obitelj.

Za podmirenje troškova boravka u vrtićima i jaslicama, troškove marende u osnovnim školama te produženom školskom boravku, darovnom bonu za školske knjige te troškove javnog gradskog prijevoza do škola i fakulteta, Grad Rijeka će za socijalno ugrožene obitelji ove godine izdvojiti iz proračuna oko 10 milijuna kuna. Ta prava ostvaruju 2832 djeteta i mlađe osobe. Prosječan mjesečni iznos izdvajanja po jednom korisniku iz ove kategorije je gotovo 3400 kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!