ŠIRENJE EPIDEMIJE

Rijedak slučaj zaraze čovjeka ptičjom gripom u Engleskoj

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 06.01.2022 18:12
  • Objavljeno 06.01.2022 u 18:12
Ptičja gripa

Ptičja gripa

Izvor: EPA / Autor: ZOLTAN MATHE

Jedna je osoba zaražena ptičjom gripom na jugozapadu Engleske, priopćila je u četvrtak britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), istaknuvši da je opasnost za ljude "veoma mala", unatoč širenju epidemije među pticama.

Velika Britanija je od studenog sučeljena s naglim širenjem ptičje gripe kakvo dosad nije zabilježeno. Stotine tisuća ptica ubijene su zbog te virusne bolesti koju šire ptice selice koje dolaze sa sjevera Rusije i s istoka Europe.

Slučaj zaražene osobe otkriven je pošto je među pticama utvrđena epidemija soja H5N1 ptičje gripe.

"Osoba je zaražena jer je bila u bliskom i redovitom doticaju s velikim brojem zaraženih ptica koje je dulje vrijeme držala u i oko kuće", navodi UKHSA u priopćenju.

Bolesnik se "trenutačno dobro osjeća i ostaje u izolaciji".

"Identificirani su svi njegovi kontakti, pa i oni koji su dolazili k njemu i nema dokaza o širenju zaraze na druge ljude", dodaje agencija.

Prijenos ptičje gripe s ptice na čovjeka "veoma se rijetko" događa, ističe.

"Premda je rizik od ptičje gripe za širu javnost veoma malen, znamo da se neki sojevi mogu proširiti na čovjeka i zato smo uspostavili djelotvoran sustav za njihovo brzo otkrivanje i uvođenje mjera", rekla je profesorica Isabel Oliver, znanstvena ravnateljica agencije.

"Zasad nema nikakva dokaza da bi se taj soj otkriven u Velikoj Britaniji mogao proširiti na neku drugu osobu, ali znamo da virusi neprestano evoluiraju te ćemo i dalje pomno pratiti situaciju", dodala je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!