PRIJATELJI U AKCIJI

Riječki GSS kreće u veliku potragu za Alenom Poropatom

20.07.2011 u 08:53

Bionic
Reading

Spasioci iz riječke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja na vlastitu inicijativu kreću pretraživati dio terena za nestalim Riječaninom Alenom Poropatom

I dalje se traga za A. Bilić

U sklopu potrage za nestalom Antoniom Bilić danas se pretražuje područje uz cestu na relaciji Kaštel Žegarski- Manastir Krupa na području Policijske uprave zadarske. U pretrazi terena sudjeluje oko 50 službenika Interventne i Kriminalističke policije te uprave. Policija i nadalje kontinuirano poduzima i druge mjere i radnje u cilju pronalaska nestale djevojke.

Riječki GSS već je jednom prije otprilike dva tjedna na poziv PU primorsko-goranske pretražio u ove svrhe jedan speleološki objekt, no sada će krenuti u sistematsko češljanje područja na kojem je zadnji put zabilježen signal Poropatovog mobitela. Na ovaj su se potez odlučili nakon osobne zamolbe prijatelja nestalog mladića, Emila i Deana Černeke.

'Moram reći da smo se mi stavili na raspolaganje policiji već drugi ili treći dan nakon nestanka Alena Poropata, ali smo dobili odgovor da se odvija standardni policijski postupak i da će nas obavijestiti ako se bude ukazala potreba za našim angažmanom, što se i dogodilo prije neka dva tjedna kad nas je policija angažirala da pretražimo jedan speleo-objekt. Sada smo, međutim, nakon što su nas zamolili prijatelji nestalog, odlučili samoinicijativno izaći na teren, iako moram naglasiti da to nije uobičajeni dio našeg posla. Naravno, kontaktirali smo policiju da ih obavijestimo o našim namjerama', kazao je Novom listu pročelnik riječke stanice GSS-a Vladimir Paušić.

Riječki GSS u pomoć će pozvati i spasioce iz stanica Delnice, Pula, Karlovac i Ogulin, pa će se na terenu naći tridesetak spasilaca s nekoliko pasa i zapovjednim vozilom iz kojeg će se koordinirati potraga.

Najprije će pretražiti jedan speleo-objekt koji se nalazi iznad Žbevnice, odmah uz hrvatsko-slovensko granicu, a potom će pretražiti područje Žbevnice, Ćićarije, Raspadalice, odnosno sjeverni dio Istre. To je područje na kojem je, prema podacima iz Slovenije, posljednji put lociran Poropatov mobitel koji je negdje na tom području (precizniju lokaciju teško je odrediti) signal davao navodno čak dva dana.