14 TONA BIOOTPADA PRIKUPLJENO

Riječka 'Čistoća' – prvi projekt odvojenog prikupljanja biootpada u Viškovu

09.07.2023 u 09:31

Bionic
Reading

U projektu odvojenog prikupljanja biootpada u Viškovu, prvom takvom projektu na području riječkog Komunalnog društva Čistoća, od početka svibnja prikupljeno je više od 14 tona biootpada, koji prikuplja Čistoća, a obradu i zbrinjavanje obavlja ovlašteni koncesionar, tvrtka Metis

U svibnju je u Viškovu prikupljeno 7,3 tona biootpada, tijekom lipnja još 6,8 tona, a uspostava odvojenog prikupljanja biootpada priprema se i u drugim gradovima i općinama, doznaje se iz Čistoće.

Obrada prikupljenog biootpada izvan Primorsko-goranske županije

Na pitanje Hine o uvjetima zbrinjavanja biootpada, iz Čistoće odgovaraju da je s Metisom, koji je na javnom natječaju odabran kao najpovoljniji ponuditelj, ugovoreno zbrinjavanje 1000 tona biootpada na godinu, po cijeni od 79,63 eura po toni, bez PDV-a.

Iz Metisa navode da biorazgradivi otpad iz kućanstava, prikupljen u biorazgradivim vrećicama, preuzimaju od Čistoće i odvode na obradu izvan Primorsko-goranske županije.

'S obzirom da na području županije ne postoji kompostana ni drugi adekvatni kapaciteti za obradu biorazgradivog otpada, ovisno o tržišnim uvjetima, otpad se na daljnju obradu upućuje ovlaštenim tvrtkama ili oporabiteljima u Hrvatskoj izvan Primorsko-goranske županije', odgovorili su iz te tvrtke.

Biootpad se prikuplja u biorazgradivim vrećicama volumena 60 litara, a svaka ima oznaku davatelja javne usluge, naziv otpada koji se prikuplja i barkod, koji se povezuje s konkretnim korisnikom.

Model je odabrala Općina Viškovo, a pokazao se ekonomičnijim i bržim za implementaciju u odnosu na spremnike. Odvoz biootpada obavlja se jednom tjedno, a kao i kod miješanog komunalnog i reciklabilnog otpada, korisnici vrećice s biootpadom iznose u predviđenim terminima na javne površine ispred stambenih objekata.

U sustav odvojenog prikupljanja biootpada u vrećicama u Viškovu uključena su 4002 korisnika, dok ih je 1655 odabralo samostalno kompostiranje. Organizirana podjela vrećica za biootpad bila je u travnju te je do 26. lipnja vrećice preuzelo 56 posto korisnika, a i dalje ih mogu preuzeti bez naknade.

Cijena ovisi o odvojenom prikupljanju ili kompostiranju

Kako uvođenje odvojenog prikupljanja biootpada utječe na cijenu usluge? Iz Čistoće kažu kako je cijena definirana odlukom po kojoj korisnici u sustavu odvojenog prikupljanja biootpada plaćaju obveznu minimalnu javnu uslugu (fiksni dio) od 8,83 eura bez PDV-a, a oni koji samostalno kompostiraju imaju popust i plaćaju fiksni dio od 7,29 eura bez PDV-a.

Radi se o početku uvođenja usluge odvojenog prikupljanja biootpada pa treba proći određeno razdoblje prilagodbe kako bi se utvrdila stvarna prihvaćenost usluge. Nakon analize i protoka razumnog vremena, Općina Viškovo i Čistoća utvrdit će optimalna rješenja za korisnike, kao i za tvrtku.

Iz Čistoće naglašavaju da se u ostalim gradovima i općinama već provode pripremne aktivnosti za uspostavu odvojenog prikupljanja biootpada. Korisnicima iz Kastva i Klane upućena je anketa o načinu zbrinjavanja biootpada te im je omogućen odabir između samostalnog kompostiranja ili predaje biootpada davatelju javne usluge.

Nakon analize ankete, lokalne jedinice odabrat će najprihvatljiviji model zbrinjavanja biootpada i počet će uspostavu sustava.

Odvojeno prikupljanje biootpada dio je javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, odnosno sustava individualnog prikupljanja odvojenog otpada 'od vrata do vrata', koji na području Rijeke i tzv. riječkog prstena s osam lokalnih jedinica uvodi Čistoća.