TEST SOLIDARNOSTI

Ribić: Opći štrajk u utorak, prosvjed u srijedu

22.02.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je danas da će se opći štrajk solidarnosti održati u utorak, 25. veljače, a dan poslije i prosvjedni skup na Markovu trgu kada bi, kako se očekuje, u saborskoj proceduri trebao biti Zakon o radu (ZOR)

Opći štrajk bio bi organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima u dvjema tvrtkama u kojima radnici već 25 mjeseci nisu primili plaću, pojasnio je Ribić u intervju tjedna Hrvatskoga radija, napominjući kako je riječ o jednoj ugostiteljskoj i jednoj tekstilnoj tvrtki.

Upitan što bi smatrao uspjehom štrajka Ribić je odgovorio da bi to bilo sudjelovanje što većeg broja radnika - ako stane promet i ne rade škole te da ljudi počnu o tome intenzivnije razmišljati.

'Ako vlast to ne osjeća kao pritisak i nastavi po svome i mi ćemo ići dalje sve do peticije za raspisivanje prijevremenih izbora. Bude li odaziv na štrajk dobar išli bismo u opsežniji štrajk i na potpisivanje peticije jer ako sindikalna sredstva ne daju rezultate treba ići s političim sredstvima', istaknuo je Ribić.

Vlastima je zamjerio da stalno ponavljaju teze za koje osobno drži da su kreirane izvan zemlje i nisu produkt unutarstranačkih i rasprava s drugim čimbenicima u zemlji. Po Ribićevom sudu, vlast se ne snalazi u nastaloj situaciji i uči se na funkcijama za koje nije pripremljena. Upitan zašto je ponuđen takav ZOR odgovorio je kako iza takvog zakona stoje vjerovnici i kreditori čiji je interes povrat dugova, odnosno Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i rejting agencije koji, kaže, upravljaju ne samo Europskom unijom nego i dobrim dijelom svijeta.