OTVORENO PISMO

Ribić Milanoviću: Prestanite čuvati bogate

10.03.2013 u 22:55

Bionic
Reading

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić poručio je danas da sindikati ne namjeravaju stvarati kaos i izvršiti državni udar, niti će poduzeti ni jedan protuzakoniti i protuustavni korak, ali će organizirati štrajkove i koristiti sve zakonite pritiske u javnim službama pod uvjetom da to članovi sindikata hoće

Ribić je u otvorenom pismu predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću reagirao na stavove koje je premijer izrekao tijekom intervjua za Dnevnik HTV-a 7. ožujka u kojemu je komentirao i najavu sindikata da pripremaju masovne prosvjede.

'Nećemo poduzeti niti jedan protuzakoniti i protuustavni korak, ali ćemo organizirati štrajkove i koristiti sve zakonite pritiske u javnim službama pod uvjetom da to naši članovi hoće. Ovih ćemo dana i tjedana o tome s njima razgovarati. Ako oni to budu htjeli, organizirat ćemo i zahtjeve za prijevremenim izborima jer je to naše demokratsko pravo', napominje Ribić osvrćući se na Milanovićeve 'neuobičajeno oštre kritike' u intervjuu Dnevniku HTV-a na račun svih sindikata i njega osobno. Dodaje i da se na otvoreno pismo odlučio jer premijer Milanović sa sindikatima komunicira isključivo putem medija.

Tvrdeći kako je Milanović u intervjuu optužio sindikate da spremaju kaos i državni udar, predsjednik MHS-a navodi da se predsjednik vlade pri tome zakačio na 'neoprezan rječnik jednog sindikalnog kolege, senzacionalistički prikazan u jednoj novini'.

Zabrinjavajućom smatra i Milanovićevu tvrdnju da netko u zemlji mora biti normalan i razuman. 'Proizlazi da oni koji stvari vide drugačije od Vas nisu ni normalni ni razumni. To je opasna teza primjerena autokratskim pristupima', drži Ribić. Napominjući kako su sindikati sa svim vladama do sada potpisivali mnogobrojne sporazume i uvijek bili sposobni pristati na kompromise, pozvao je Milanovića na prestanak komuniciranja putem medija i otvoren iskreni dijalog na temu teškog ekonomskog i društvenog stanja u zemlji koji će se vjerojatno pretočiti u političku krizu.

Ribić kaže da su Milanovićev osobni prezir prema sindikatima osjetili davno prije izbora što se nastavilo nizom protusindikalnih postupaka svih ovih mjeseci, a što je 'doista čudno čak i za najdesniji dio socijaldemokratskog spektra'. Da je premijer Milanović sindikate ikada čuo ili htio čuti, onda ne bi u intervjuu HRT-u reducirao i banalizirao svu lepezu njihovih nezadovoljstava na jedno jedino pitanje oko smanjivanja plaća za 3 posto, dodao je.

'Ne radi se o 3 posto već se radi još i o tome da ste porušili temeljne principe i međunarodne standarde na kojima počivaju socijalna prava i time pogodili sve sindikate u državi. Srušili ste kolektivne ugovore zakonom (...), srozali ste institucije socijalnog dijaloga (...), od početka ste socijalno partnerstvo pretvorili u socijalno neprijateljstvo...', naglašava Ribić.

Navodeći kako u socijalni spor sindikati u javnim službama ne idu samo zbog pukih 3 posto, Ribić napominje da u prosvjed idu i jer je izvršio 'odmazdu nad prosvjetarima' koji su na najdemokratskiji način, putem referenduma, odlučivali o Vladinom prijedlogu.

'Dopustili ste šikaniranje cijelih kategorija ljudi, pregovarali ste ultimativno, bez spremnosti na kompromis', kaže Ribić. Napominjući kako u zemlji postoje privilegirani slojevi društva, predsjednik MHS- pozvao je premijera Milanovića da prestane čuvati bogate. 'Niste oporezovali astronomska primanja, ostavljate društvene nejednakosti koje ste naslijedili i pri tome pazite da se ne zamjerite centrima moći u zemlji', napominje uz ostalo predsjednik MHS-a Vilim Ribić u otvorenom pismu premijeru Milanoviću.