BOMBASTIČAN ULOV

Ribar 2,5 sata teglio 700 kg eksploziva

17.08.2010 u 14:21

Bionic
Reading

Umaški ribar Danilo Latin ulovio je u svoju ribarsku mrežu neuobičajen ulov – protubrodsku minu zaostalu iz Drugog svjetskog rata

Događaj se zbio oko 1 sat u noći s nedjelje na ponedjeljak na području oko pet nautičkih milja od rta Savudrije, gdje je mrežom zahvatio ogroman i težak predmet za koji je odmah posumnjao da bi mogla biti bomba.

'Pirotehničari su mi jutros rekli da teži oko 1000 kg, od čega je 700 kg eksploziva. Jednu takvu smo pronašli prije nekoliko godina na dubini od 28 metara. Kad su je detonirali, izazvala je vodeni stup od 40 metara. Čak su iz Lučke kapetanije u Kopru pitali što se dogodilo jer su čuli prasak', priča Latin. Kako veli, ta je mina imala tonu trotila, dok je ova ipak nešto manja, no zato jednako opasna. Stoga je nije izvukao na brod, nego ju je svojim ribarskim brodom Esky teglio oko 2,5 sata.

Mina označena i na sigurnom

Ronioci interventne jedinice policije i policijski službenici Protueksplozijskog odsjeka PU istarske jutros su na području Savudrijske vale u blizini lučice Alberi zaronili i pregledali bombu. Utvrdili su da se radi o protubrodskoj mini, najvjerojatnije zaostaloj iz Drugog svjetskog rata, koja je obilježena te ne prijeti opasnost, izvijestili su iz PU istarske.

'Puhao je zapadnjak i sve je škripalo. Sjeverni Jadran je relativno plitak, a našli smo je na dubini od oko 22 metra. Morali smo ploviti vrlo polako, brzinom od dvije nautičke milje, da ne bismo pokidali mrežu i ispustili je negdje u moru. Htjeli smo je dotegliti u sigurno područje, gdje nema kočarica, turista, i koje je najudaljenije od kuća, tako da ne ugrozi ribare ili nekoga drugoga', kaže hrabri ribar.

Kako kaže, na području od Umaga do Savudrije bila su tri minska polja pa pretpostavlja da ima još zaostalih mina, dijelova torpeda ili avionskih bombi. 'Prije dva mjeseca pirotehničari PU istarske zamolili su nas ribare da sakupljamo podatke o tome gdje su položena takva eksplozivna sredstva te će ih na kraju sezone uništiti. Ranijih godina nije bilo interesa da ih preuzmu, nego smo mi ribari sami, kad bismo ga našli, polagali takvo eksplozivno sredstvo na sigurno područje unutar jedne milje, a tamo ih sad ima dvadesetak te će ih pirotehničari najesen uništiti', veli Latin.