JANDROKOVIĆ POTVRDIO REHNU

RH prihvaća prijedlog bez amandmana i izmjena

06.05.2009 u 20:56

Bionic
Reading

Hrvatska prihvaća konačni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna u predloženu obliku, bez ikakvih izmjena, objavilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, uz objašnjenje da je ministar Gordan Jandroković o tome već telefonom obavijestio povjerenika Rehna i povjerenike iz EU-a

ZAGREB - U priopćenju ministarstva kaže se kako se u vezi s Rehnovim prijedlogom u medijima pojavljuju različita nagađanja, ali da Hrvatska 'prihvaća konačni prijedlog povjerenika Rehna u predloženoj formi i sadržaju, bez ikakvih amandmana i izmjena'.

Hrvatska će, dodaje ministarstvo, nakon sjednice Sabora 8. svibnja, poslati i formalni pisani odgovor.

Neki hrvatski mediji objavili su da će Slovenija tražiti amandman koji bi joj jamčio točku dodira s otvorenim morem, te da će slovenski parlament Rehnovu inicijativu poduprijeti ako i Hrvatska i Rehn prihvate taj zahtjev.

Jandroković je Rehnu kazao da je za Hrvatsku najnoviji prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora prihvatljiv, a da će formalno-pravni odgovor dobiti nakon što Hrvatski sabor u petak raspravi i prihvati taj prijedlog.

Rehnov prijedlog sporazuma u utorak je prihvatio hrvatski državni vrh nakon što su ga poduprle sve hrvatske parlamentarne stranke.

Rehn je izrazio zadovoljstvo time što je Hrvatska prihvatila prijedlog. On je u više navrata isticao da je, nakon niza iznesenih i odbijenih prijedloga, njegova kreativnost iscrpljena poručivši time da je ovaj prijedlog ujedno i njegov posljednji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u utorak poslijepodne da Slovenija pozdravlja načelni pozitivni odgovor hrvatske vlade na Rehnov prijedlog o rješenju graničnih pitanja sa Slovenijom koji bi trebao dovesti do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Slovenija po Žbogarovim riječima želi 'potrebno vrijeme' za odgovor Rehnu, kako bi unutar Slovenije o prijedlogu postigla 'širok politički konsenzus'.