EUROPSKA KOMISIJA

RH napreduje, ali mora ispuniti 10 zadaća

10.10.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Europska komisija ocijenila je da Hrvatska nastavlja napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva, da dovršava usklađivanje s europskom pravnom stečevinom te je identificirala deset zadaća koje mora ispuniti prije pristupanja, izjavio je u srijedu povjerenik za proširenje Štefan Fuele

'Hrvatska je nastavila napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva i sada dovršava usklađivanje s europskom pravnom stečevinom. Ali u današnjem izvješću o monitoringu jasno je identificirano 10 zadaća koje Hrvatska mora ispuniti prije pristupanja. Vrlo je važno da Hrvatska usmjeri pojačanu pozornost kako bi dovršila svoje pripreme na vrijeme tako da se to odrazi u završenom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013. godine', rekao je Fuele pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Fuele je odmah nakon što je Komisija prihvatila tzv. paket proširenja otišao u Europski parlament kako bi članove vanjskopolitičkog odbora upoznao s tim dokumentima. Paket proširenja uključuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu za Hrvatsku, izvješća o napretku sedam zemalja kandidata i potencijalnih kandidata te studiju izvodljivosti za Kosovo.

Deset zadaća koje je Fuele spomenuo odnosi se na područja koja pokrivaju tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012. godinu; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.