ROHATINSKI KRITIZIRAO VLADU

Rezove je trebalo učiniti 2008, ali nije bilo hrabrosti

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 16.10.2011 21:34
  • Objavljeno 16.10.2011 u 20:54
Rohatinski

Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Gostujući u Dnevniku HRT-a, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski kazao je da Vlada nije imala snage ni hrabrosti provesti bolne rezove koje je trebalo poduzeti još prije par godina

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski izrazio je razumijevanje za globalne prosvjede protiv neoliberalnog kapitalizma te napao vladu RH koja nije imala hrabrosti provesti reforme sustava, prenosi HRT.

'Prosvjedi su izraz sučeljavanja s posljedicama rušenja velike iluzije da se razvoj može zasnivati na financijskom inženjeringu. Oni koji su se time služili i koji su izazvali krizu, na tome su najviše zaradili, a najmanje izgubili za vrijeme krize. Revolt je potpuno opravdan', ustvrdio je guverner. Istaknuo je da je zaslugom HNB-a spriječeno da se hrvatske banke bave financijskim inženjeringom.

Postoji opasnost da će strane banke pokušati koristiti i dio kapitala iz svojih hrvatskih podružnica, no guverner najavljuje da će u tom slučaju poduzeti mjere koje su pripremljene 2008. 'Kriza u eurozoni već utječe na Hrvatsku i to prvenstveno u manjoj potražnji za hrvatskom robom', rekao je guverner HNB-a te dodao da će stranog kapitala vjerojatno biti sve manje zbog krize u eurozoni.

'Zato ćemo se morati okrenuti domaćim izvorima financiranja, a to je nemoguće bez bolnih rezova. Njih smo trebali učiniti još 2008. godine, ali nije bilo snage i hrabrosti u ovoj zemlji da se to učini', rekao je guverner.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!