KATASTROFA U SIRIJI

Režimske snage pokrenule napad na pobunjenike u Alepu

28.07.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pokrenule su u subotu ofenzivu na pobunjenike u gradu Alepu, priopćila je jedna sirijska nevladina organizacija

Nekoliko zapadnih zemalja i UN izrazili su zabrinutost zbog tog napada, a Washington govori o mogućnosti novog masakra u zemlji koju potresaju 16-omjesečne borbe.

Pojačanja koja se gomilaju danima oko tog grada na sjeveru idu prema četvrti Salahedin gdje se nalazi najveći broj pobunjenika, kazao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

‘Može se reći da je napad počeo’, dodao je.

Već nekoliko dana vojska potpomognuta helikopterima i tenkovima napada nekoliko pobunjeničkih četvrti te je poslala pojačanja kako bi preuzela taj grad, smješten 355 kilometara sjeverno od Damaska.

Bitka za Alep smatra se ključnom za obje strane. Za režim, to je trgovački grad u kojem ima puno saveznika, posebno među poslovnim ljudima na koje računa za financiranje rata. Za pobunjenike, to je ključan grad sjevera zemlje čijim bi zauzimanjem mogli osigurati zaštićenu zonu.