NEVJEROJATNO!

Režije u Zagrebu skuplje nego u Londonu i Parizu

Trg bana Jelačića u sumrak

Trg bana Jelačića u sumrak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakuš / PIXSELL

Visoke cijene režija, prijevoza, sve veći porezi, a sve manje plaće sada imaju svoju potvrdu i u usporedbi s drugim europskim gradovima. Naime, prema istraživanju stranice Numbeo na kojoj se redovito prikupljaju i ažuriraju cijene života u gradovima diljem svijeta, Zagreb je i prije ulaska u Europsku uniju svojevrsni rekorder i to po visokim cijenama režija, ali i javnog prijevoza i po tome nažalost vodimo ispred puno većih metropola.

Režije za stan od 85 m2

Pariz 138,75 eura
Amsterdam 158,67 eura
London 188,40 eura
Zagreb 191,60 eura

Primjerice, u usporedbi s Parizom struja, grijanje, voda i otpad za stan od 85 četvornih metara u Zagrebu su skuplji za čak 52,85 eura ili prevedeno za 390 kuna. Ta je brojka još veća kad se usporedi prosječna mjesečna plaća između ta dva grada i to nakon odbitka svih poreza. Građanima Pariza tako na raspolaganju ostaje 2350 eura, a Zagrepčanima 709,87 eura.

London koji je na glasu kao skupi grad, ipak je jeftiniji u cijenama komunalija od Zagreba za 3,2 eura. Struja, grijanje, plin i odvoz smeća jeftiniji su i u Berlinu za 41,6 eura. Prijevoz nam je pak skuplji u usporedbi s Ljubljanom, Grazom, Budimpeštom, a nešto sitno i s Bruxellesom.

U Ljubljani prijevoz je u odnosu na Zagreb jeftiniji za 10 eura, u Grazu za 7,10 eura, u Budimpešti za 14,74 eura, a u Bruxellesu za 1,3 eura. Te brojke ne idu u prilog upravi Zagrebačkog holding koja često zna isticati, braneći visoke cijene, kako je prijevoz u Zagrebu među najjeftinijima u Europi.

Dobro ipak stojimo u usporedbi s cijenama najma stanova. Tu vodimo po relativno niskim najamninama. U Parizu primjerice jednosobni stan u centru grada stoji 1000 eura dok je u Zagrebu 328,46 eura, za jednosobni stan izvan centra grada Parižani plaćaju 750 eura, a Zagrepčani 241,42 eura. I cijene hrane u Zagrebu su jeftinije nego u mnogim europskim gradovima, no ipak riža i piletina jeftinija je u Amsterdamu ili nama bližem Grazu. Tako je kilogram riže u Grazu 1,50 eura, a u Zagrebu 1,57 eura. Piletina je 6 eura, a u domaćim dućanima 6,77 eura, piše Večernji list

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!