nosiva tehnologija

Revolucionarne vojne uniforme Pentagona: Od majica koje pozivaju upomoć do kacige kao u Iron Mana

31.10.2022 u 19:12

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih država posljednjih godina ulaže u razvoj različitih tehnoloških inovacija kojima bi unaprijedilo vojne uniforme. Najnoviji primjeri nosive tehnologije tako su majica sa senzorima za detekciju rane koja može pozvati upomoć, ali i kaciga poput Iron Manove koja može aktivirati oružje usmjerene energije

Bostonski startup Legionarius razvio je vojnu odoru sa senzornim slojem koja u slučaju ranjavanja vojnika može poslati upozorenje na pametni telefon s informacijama o mjestu gdje se rana na tijelu nalazi, vitalnim znakovima vojnika te o njegovoj lokaciji. Namjena je jasna, omogućiti pravovremenu pomoć ranjenim vojnicima.

Prema riječima osnivača startupa Alexandera Gruentziga 90 posto smrtnih slučajeva tijekom borbi, a koji se zapravo mogu spriječiti, uzrokovani su krvarenjem. Ako krvarenje uspijete zaustaviti u prvoj minuti, šanse za preživljavanjem izrazito rastu, piše Forbes.

Tehnologija je to koja je pobijedila na natjecanju vojnog XTechSearcha. Pametnu uniformu startup je razvio uz pomoć Američkog zapovjedništva specijalnih operacija i pomoći od 1,1 milijun dolara. Jedan je to od projekata kojim američka vojska želi potaknuti razvoj nosive tehnologije koja bi vojnicima pružila bolju zaštitu.

Tako se osim ove pametne maskirne uniforme razvija i kaciga poput one Iron Manove koja bi otkrila prijetnje i aktivirala oružje usmjerene energije (DEW), ali i protumjere za zaštitu od potresa mozga. Osim toga, radilo se i na razvoju manipulacijskih tehnika koje bi pomogle vojnicima poboljšati san.

Izvor: tportal.hr

U sklopu američki program tzv. Optimizacije ljudskog oružanog sustava ispituju se različiti uređaji za praćenje zdravlja vojnika, poput pametnih satova i fitness trackera. Cilj programa je, kako kažu stručnjaci uključeni u njega, optimizirati čovjeka, učiniti ga pametnijim, smrtonosnijim i preciznijim.

Razvoj ovakvih tehnologija u vojne svrhe uzeo je maha za vrijeme pandemije covida, kada je među američkom vojskom podijeljeno tisuće Garmin pametnih satova i prstenja Oura za praćenje temperature, pulsa i razine kisika u krvi, nakon čega je otkrivena da se na taj način može predvidjeti zaraza koronavirusom s točnosti od 73 posto. Bio je to nastavak inicijative obrambenih snaga iz 2018. u kojoj je razvijen algoritam kojim se može predvidjeti širok raspon uobičajenih bolesti 48 sati prije pojave simptoma.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar