ukrajinci zainteresirani

Revolucija u vojnoj industriji: Rheinmetall lansirao hibrid tenka i protuzračne obrane

17.06.2024 u 20:15

Bionic
Reading

Rheinmetall, njemački obrambeni div, predstavio je revolucionarni hibrid tenka Pz.87 (švicarska varijanta Leoparda 2) i kupole za protuzračnu obranu Skyranger 35 na Eurosatory 2024.

Ovaj inovativni sustav predstavlja sljedeći korak u mobilnoj protuzračnoj obrani, nakon uspjeha sustava Gepard koji trenutno pomaže ukrajinskim snagama protiv ruskih bespilotnih letjelica i raketnih napada, piše Defence Blog.

Skyranger 35, opremljen jednocijevnim topom Oerlikon od 35 mm, nudi brzinu paljbe od 1000 metaka u minuti i domet paljbe do 4 kilometra.

Unatoč tome što ima jednu cijev, odgovara brzini paljbe Geparda i koristi programabilno AHEAD zračno rasprskavajuće streljivo, stvarajući oblake fragmentacije koji povećavaju vjerojatnost pogotka protiv prijetnji iz zraka.

Ukrajina je pokazala interes za ove sustave i razmatra postavljanje Skyrangera na šasije oklopnih vozila Boxer i Lynx.

Sustav Skyranger 35 sposoban je suprotstaviti se podzvučnim krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama kamikazama, što ga čini robusnom opcijom za zaštitu kritične infrastrukture.

O tomi piše i bjeloruski oporbeni medij Nexta sa sjedištem u Poljskoj koji navode da je predstavnik njemačkog koncerna rekao za Bild da imaju dosta Leoparda 1, na čije se šasije mogu ugraditi kupole Skyranger s topom 35 mm i da bi se mogli proizvoditi u tvorinici u Ukrajini.