globalni odjek

Reuters se raspisao o hrvatskim kućama za jednu kunu: Mjesta u nestajanju privlače nove stanovnike, a upiti stižu iz Rusije, Turske, Kolumbije...

12.06.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Kao primjer hrvatskih naselja u potrazi za novim žiteljima britanski Reuters raspisao se o Legradu, općini na sjeveru Hrvatske kod granice s Mađarskom, teško pogođenom iseljavanjem. U pokušaju da privuče nove stanovnike, Legrad nudi svoje napuštene kuće za jednu kunu - iako uz prilično velike uvjete

Ivan Sabolić, načelnik Legrada, kazao je za Reuters da je ta općina pretvorena u pogranično naselje nevelike prometne povezanosti, a stanovništvo postupno iseljava. U naselju okruženom zelenim poljima i šumama sada živi 2250 stanovnika, dvostruko manje nego prije 70 godina.

Legrad je u prvom pokušaju demografske obnove prošle godine oglasio prodaju 19 praznih kuća i napuštenih objekata po cijeni od jedne kune, a prodano ih je 17, izvijestio je Sabolić. Nekretnine su u različitim stanjima; neke su poluruševne, bez prozora i vrata, s pljesnjivim zidovima.

Iz općine kažu da će pokriti troškove obnove do iznosa od 25.000 kuna, a novim stanovnicima koji žele kupiti nekretninu u privatnom vlasništvu pokrit će 20 posto cijene ili najviše 35.000 kuna.

Glavni uvjet za pojedince ili parove koji se žele naseliti u Legradu je da moraju biti financijski solventni i mlađi od 40 godina. Također, trebaju se obvezati na ostanak u trajanju od minimalno 15 godina.

Sabolić kaže da je takva ponuda zainteresirala i strane državljane: 'Nakon objave vijesti u medijima dobili smo upite o kućama iz udaljenih krajeva poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine i Kolumbije'. No zbog složenog procesa imigracije u Hrvatsku, zasad su doselili samo domaći ljudi. Načelnik kaže da su pridošlicama dostupna i radna mjesta u prehrambenoj, drvoprerađivačkoj i metalurškoj industriji.

Legrad nudi kuće za jednu kunu Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

Danijel Harmnicar kupio je kuću za jednu kunu i doselio u Legrad sa suprugom i dvoje male djece: 'Puno je ljepše živjeti u svome nego biti podstanar. Nije nam problem ostati ovdje 15 godina, ne planiramo nigdje seliti'.