KAKO SU AGENCIJE PISALE O IZRUČENJU?

Reuters podsjeća na Sašu Perkovića

24.01.2014 u 19:21

  • +11

Josip Perković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Vijest o izručenju bivšeg dužnosnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića Njemačkoj prenijele su u petak svjetske agencije, ističući da je Hrvatska time okončala spor koji je zasjenio ulazak Hrvatske u EU

Hrvatska je predala šefa komunističke tajne službe Njemačkoj koja ga traži zbog ubojstva jugoslavenskog disidenta 80-tih godina prošlog stoljeća i zaključila spor oko izručenja koji je zasjenio priključenje Uniji, piše Reuters.

Moramo poštovati neovisnost sudstva, to je sve, prenosi agencija riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i podsjeća da mu je savjetnik za sigurnost Perkovićev sin Saša.


Associated Press (AP) piše da je Perković bio visokorangirani dužnosnik jugoslavenske Udbe koji je pomogao u osnivanju hrvatske obavještajne službe nakon osamostaljenja Hrvatske.

Hrvatska, koja je u srpnju ušla u Uniju, odbijala je izručiti Perkovića pozivajući se na to da nacionalni zakoni priječe izručenje. Pod pritiskom EU-a i Njemačke, Hrvatska je izmijenila zakon i uskladila ga s europskim standardima, navodi AP.

Francuska novinska agencija AFP ocjenjuje da je hrvatska vlada bila nesklona izručenju Perkovića i da je njegov slučaj zategnuo odnose Zagreba s Njemačkom, tradicionalnim hrvatskim saveznikom i s Europskom unijom.

To opiranje može se objasniti činjenicom da Perković posjeduje informacije koje bi mogle kompromitirati brojne hrvatske dužnosnike, što je vlada demantirala, navodi AFP.

Austrijska novinska agencija APA piše da se izručenjem okončava višemjesečno natezanje u Hrvatskoj koje je dobilo naziv 'lex Perković' i zbog kojega je hrvatska vlada izgubila povjerenje neposredno nakon ulaska u EU.

Nakon pritiska Viviane Reding Hrvatska je ponovno promijenila zakon koji je na snazi od 1. siječnja 2014., prenosi APA. Srbijanski Tanjug piše da je izručenjem Perkovića Njemačkoj završen političko-pravni triler koji je proteklih mjeseci potresao Hrvatsku.

Unatoč pokušajima dijela vlasti da zaštiti Perkovića od predaje Njemačkoj, tri pravosudne instance donijele su iste odluke o izručenju u 24 dana od stupanja na snagu zakona o europskom uhidbenom nalogu koji je Hrvatska dužna poštivati kao članica EU-a, ističe Tanjug.

I druga srbijanska agencija Beta navodi da su se zbog slučaja "Perković" u Hrvatskoj više od pola godine vodile polemike te došlo do sukoba Zagreba s Europskom komisijom i prijetnje sankcijama.

Vlada je mjesecima tvrdila kako je u tome slučaju prema nacionalnim zakonima nastupila zastara, što se u dijelu javnosti tumačilo kao pokušaj vlade lijevoga centra da onemogući izručenje Perkovića Njemačkoj i procesuira ga pred domaćim pravosuđem, prenosi Beta.