u savjetovanju

Restorani i kafići u centru Splita radit će samo do ponoći, struka upozorava: A što s trafikama i noćnim klubovima?

04.03.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Restorani, kafići i barovi u strogom centru Splita, odnosno u Dioklecijanovoj palači i uskom području oko nje, od ovog ljeta bez iznimke moći će raditi najkasnije do ponoći - predložila je splitska gradska uprava u novoj odluci koja je upravo upućena u savjetovanje s javnosti

U prethodnim godinama ugostiteljskim objektima bio je dozvoljen rad do jedan sat ujutro, vikendom i praznicima sat dulje, a uz veliku količinu turista i buku to je izazivalo brojne prosvjede preostalih malobrojnih stanovnika centra grada. Po novom režimu, ako predložena odluka bude usvojena, dosadašnje radno vrijeme vrijedit će za kafiće, barove i restorane koji se nalaze 'na obodu gradske jezgre i šire od nje', ali ne i za one smještene u uskim kamenim ulicama unutar povijesnog središta.

Pritužbe zbog buke

'Intencija je smanjiti pritisak na gradsku jezgru, iz koje dolazi najviše pritužbi zbog buke, te disperzirati posjetitelje na šire područje', objašnjava za tportal splitska pročelnica za razvoj Antonija Eremut Erceg.

Ona ipak priznaje da vjerojatno najveći problem neće biti riješen novom odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih objekata: radi se o dva do tri noćna kluba također smještena u strogom centru grada, a na koje se odluka ne odnosi. Rad noćnih klubova i noćnih barova, naime, regulira se posebnim propisima na državnoj razini pa lokalne vlasti na to nemaju nikakav utjecaj.

Iz Grada Splita su se na ovu temu obratili Ministarstvu gospodarstva, no ondje su im pisano potvrdili da nemaju ingerenciju nad radnim vremenom noćnih klubova.

  • +2
Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Nakon što su u prethodnim turističkim sezonama eskalirali problemi s gužvom, bukom i neredom u strogom centru Splita u noćnim satima, prošle godine usvojena je nova odluka o komunalnom redu kojom su uvedene visoke globe za niz prekršaja - od uriniranja i povraćanja do zadržavanja ispred ugostiteljskih objekata nakon isteka radnog vremena - a ulicama su osim policajaca i komunalnih redara patrolirali i zaštitari. Stanje se donekle popravilo premda su stanovnici centra grada i dalje prigovarali i na društvenim mrežama objavljivali snimke noćnog divljanja.

Nova odluka trebala bi ići prije svega njima u korist, a gosti bi se u noćnim satima trebali disperzirati prema obližnjoj Rivi, Prokurativama, Matejuški i širem centru grada. Ali…

'Razumijemo intenciju koja stoji iza ovoga i stanare centra grada treba zaštititi, ali nisam sigurna da će se to postići zatvaranjem dijela ugostiteljskih objekata u ponoć', kaže za tportal Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore.

'Očito je da se ne postupa iz obijesti, nego zbog poteškoća koje se pojavljuju, no s aspekta ugostitelja radi se o lošoj odluci na koju ćemo u sklopu javnog savjetovanja uložiti svoje primjedbe', dodaje Tabak.

Ona upozorava da najveći problem zapravo predstavljaju trafike otvorene cijele noći, kao i noćni klubovi koji rade do sitnih jutarnjih sati: gosti često kupuju alkohol u prvima i potom šetaju do drugih i tu uglavnom nastaju problemi s bukom te kršenjem javnog reda i mira.

Lokalna vlast nemoćna

I tu dolazimo do apsurda: lokalna vlast u drugom najvećem gradu u državi na raspolaganju nema nikakav mehanizam kojim bi ograničila njihovo radno vrijeme. Noćne klubove regulira poseban državni propis, a na trafike - odnosno trgovine koje usred noći prodaju alkohol - odnosi se Zakon o trgovini.

'Grad Split je u sklopu javnog savjetovanja o Zakonu o turizmu predložio da se lokalnim vlastima dopusti ograničiti radno vrijeme trgovina koje se nalaze unutar zona zaštićenih UNESCO-om, no naš prijedlog je odbijen', kaže za tportal pročelnica Eremut Erceg.

Drugim riječima, splitska vlast može pokušati zaštititi stanare centra svog grada od buke i nereda, no samo do određene razine. Ako netko poželi otvoriti noćni klub ili trgovinu s alkoholom nasred Peristila, njemu ne može ništa: ni spriječiti otvaranje ni regulirati mu radno vrijeme.