kbc split

Prvi put u Hrvatskoj obavljen transkateterski zahvat na srcu

13.02.2024 u 18:12

Bionic
Reading

Kardiolozi Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split prvi su u Hrvatskoj izveli transkateterski zahvat na lijevom i desnom zalisku srca radi njihova 'popravka', izvijestili su utorak iz te zdravstvene ustanove

"Napravili smo zahvat na lijevom i desnom zalisku srca, bez otvaranja prsnog koša, transkateterski smo ušli kroz periferne krvne žile i pristupili srcu. Sada imamo mogućnost popraviti sva tri zaliska srca - na njegovoj lijevoj i desnoj strani te na izlazu iz srca", rekla je na konferenciji za novinare pročelnica Klinike Darija Baković Kramarić

Ponosna je, kaže, što je intervencijski zahvat na lijevi i desni zalistak srca - prvi takav u Hrvatskoj, napravljen u splitskom KBC-u.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je kako je zahvat obavljen pod mentorstvom jednog stručnjak iz Poljske i jednog iz Slovenije.

Objasnila je kako se stručnjaci te Klinike u splitskom KBC-u usavršavaju u medicinskim centrima diljem svijeta i vraćaju se sa stečenim znanjem bolesnicima u Hrvatskoj. Također je rekla kako se takvi zahvati na zaliscima srca obavljaju uz prethodne sastanke kardiokirurga s bolesnicima i uz prethodnu zajedničku suglasnost.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je izrazio zadovoljstvo "pothvatom mladih i stručnih ljudi splitskog KBC-a".

Kazao je i kako je u tijeku edukacija timova za transplantaciju bubrega u splitskom KBC-u. "Očekujem da ćemo do kraja ove godine biti spremni i za obavljanje transplantacije bubrega," istaknuo je Meštrović.