GUSARI SE JOŠ NISU OGLASILI

Remorker s hrvatskim pomorcem odveden u sjevernu Somaliju

13.04.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Gusari su oteti talijanski remorker na kojem se nalazi i hrvatski pomorac odveli do ribarskoga sela uz sjevernu obalu Somalije, objavio je u ponedjeljak kenijski program za pomoć pomorcima

Odvojeni napadi američkih i francuskih specijalaca na gusare na otetim brodovima povećali su strah od novog krvoprolića uz somalsku obalu, ali kenijski dužnosnik smatra da se otmičari neće osvećivati posadi talijanskog remorkera.

'Gusari znaju da su Somalci i Talijani rodbina', rekao je Andrew Mwangura iz kenijskog programa pomoći za pomorce. 'Prema podacima koje smo imali (u nedjelju) posada je dobro', dodao je.

Lokalni zapovjednik rekao je da su talijanski brod i dva egipatska u nedjelju navečer odvezeni su u vode ispred sela Las Qoraya.

'Tri broda, među kojima je i talijanski remorker, stigli su na 16 kilometara od Las Qoraya. Znamo da su sada usidreni u tom području. Na remorkeru je 16 članova posade, i još su 24 na dvama egipatskim brodovima', kaže Mohamed Salah Dubeys.

'Mi sad malo možemo učiniti, samo možemo obavijestiti vlasti' rekao je u telefonskom razgovoru za Reuters.

Na remorkeru su desetorica Talijana, petorica Rumunja i jedan Hrvat. Brod je otet u subotu, a ne zna se kad su egipatski brodovi oteti.

Snajperisti američke ratne mornarice usmrtili su u nedjelju tri somalska gusara koji su držali kao taoca američkog kapetana trgovačkog broda. Kapetan Richard Phillips (53), kojeg su četvorica gusara držala u čamcu za spašavanje od srijede, spašen je neozlijeđen.

Brod kapetana Phillipsa, Maersk Alabama, napali su gusari na oko 260 nautičkih milja od obale Somalije u srijedu ujutro. Posada je uspjela vratiti nadzor nad brodom, a gusari su za taoca uzeli kapetana, koji se navodno sam ponudio kako bi zaštitio posadu.

Američke snage tvrde da su krenule u oslobađanje Phillipsa nakon što su vidjele da mu prijeti neposredna opasnost.