TKO JE IN, A TKO OUT U 2010.

Remetinec je nova zagrebačka špica

22.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Mondena skijališta, egzotična ljetovališta i slobodno ispijanje kave na zagrebačkoj špici ove su godine najveće face zamijenile dvorištem zatvora u Remetincu. Tamo su, barem nakratko, tijekom 2010. boravili menadžeri, bivši članovi Vlade, nogometaši i mnogi drugi što smo ih donedavna smatrali sretnicima kojima ništa u životu ne može krenuti loše

Zapravo 2010. je iza rešetaka bilo vjerojatno najviše poznatih faca i bivših državnih dužnosnika od 1945. kada se u potpunosti mijenjala društvena struktura, a vlast su preuzimale nove elite.

Sanader prilikom privođenja u istražni zatvor u Salzburgu

Svakog je mjeseca Remetincem prošetalo bar nekoliko 'pravednika' i 'nedodirljivih moćnika'. Nepopularna destinacija sa šeterokrevetnim ćelijama postala je i višemjesečni dom ljudima koji do tada nisu mogli zamisliti dan bez osjećaja moći ili luksuza.

Godina je započela istragom 'majstora kuhinje' s Markova trga - potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca zbog afere Podravka. Istoga dana je Remetinec sustigao bivšeg odbjeglog diplomata i osuđenog obiteljskog nasilnika Ljubomira Čučića

Afera Podravka do kraja mjeseca dobro se zakuhala pa je podignuta kaznena prijava protiv bivšeg predsjednika uprave Podravke Darka Marinca, bivšeg člana uprave Željka Đurđine te koprivničkog gradonačelnika, SDP-ovca Zvonimira Mršića zbog prodaje Podravkina odmarališta u Pirovcu. Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić započeli su istovremeno svoju obranu u aferi Kamioni na Županijskom sudu u Zagrebu.

FIMI MEDIA POTJERALA BIVŠEG PREMIJERA IZ DRŽAVE

Nakon nepravomoćnih presuda u aferi Index, u kojoj je kažnjena i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za sukob interesa Deša Mlikotin-Tomić, rodila se afera godine Fimi media. Ona je 10 mjeseci kasnije u bijeg preko natjerala bivšeg premijera Ivu Sanadera kojeg USKOK u istrazi vodi kao prvoosumnjičenog za tu najvažniju korupcijsku aferu.

Priču je u veljači otvorio član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović priznavši da mu je Sanader na sastancima u Vladi 2007. sugerirao da sklapa poslove s marketinškom agencijom Nevenke Jurak bez raspisivanja javnog natječaja. Osumnjičena da je iz državnih tvrtki izvukla oko 17 milijuna kuna, Jurak je uhićena početkom kolovoza i u Remetincu je provela više od četiri mjeseca. S njom je uhićena i njezina suradnica Anita Lončar Papeš.

U rujnu su u ime iste afere uhićeni bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk i bivši HDZ-ov šef carine Mladen Barišić koji su u USKOK-u bili razgovorljiviji, tako da je Beuk pušten za dvadesetak dana. Barišić je također detaljno iznosio obranu u USKOK-u i navodno razotkrio sve ostale igrače. Pušten je kad i Jurak, 22. studenoga, kada je pak uhićen sada bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo koji je u trenutku pisanja ovog teksta u jednoj od remetinečkih ćelija.

U međuvremenu je USKOK za istu aferu ispitao bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina koji se u istrazi navodno vodi kao četvrtoosumnjičenik.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. prosinca, pokrenuta je službena istraga protiv Ive Sanadera koji je 'na vrijeme', odnosno prije skidanja imuniteta u Saboru, prešao hrvatsko-slovensku granicu uz tvrdnje da ne bježi, nego da ide na službeni put. Dan poslije, istražni sudac u Zagrebu odredio mu je mjesec zatvora u Remetincu, ali je on ipak izabrao rešetke u Mozartovom gradu Salzburgu. Tamo ga se istražuje i za aferu Hypo te se još ne zna kada bi mogao izaći pred hrvatsko pravosuđe.

PROTIV DAMIRA POLANČECA ČAK TRI OPTUŽNICEI DVIJE KAZNE

Polančec, Marinac i Mladinić

USKOK je prvu optužnicu protiv Polančeca podigao u slučaju Reflektori zbog 230 tisuća kuna koje je utukao u gradnju rasvjete na igralištu nogometnog kluba Osvit u rodnim mu Đelekovcima kod Koprivnice. Ipak, Polančec nije zbog toga završio u Remetincu, nego tek 30. ožujka, zbog druge najspominjanije afere u 2010. godini - afere Spice. Polačec je uhićen zbog sumnje da je zlouporabom položaja i ovlasti oštetio Podravku za najmanje 75 milijuna kuna, a sljedeći dan određen mu je jednomjesečni istražni zatvor koji se, zbog drugih istraga poput one u aferi HEP/TLM, pretvorio u tri mjeseca i 22 dana Remetinca.

USKOK je optužio Polančeca i jer je kao ministar odobrio plaćanje pola milijuna kuna za nepotrebnu studiju odvjetniku Petru Miletiću, a istražuje ga i u aferi HEP/TLM.

Polančec je u slučaju nepotrebne studije već nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a u slučaju Reflektori priznao je krivnju, rekao da bi svom selu pomogao i više da je mogao, te dobio godinu dana uvjetne kazne.

OSMORICA SPICE BOYSANA 'POSLOVNOJ AKADEMIJI REMETINEC'

USKOK-ova akcija Manager koju su mediji prozvali aferom Spice u rujnu je urodila optužnicom za pokušaj nezakonitog stjecanja većinskog udjela Podravke te zlouporabe teške najmanje 400 milijuna kuna.
Optuženi Spice Boysi su: Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac Zdravko Šestak, Josip Pavlović, Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Većina ih je već blagdane 2009. provela u Remetincu, a pušteni su par tjedana prije uhićenja Polančeca 30. ožujka. Jedini je Šestak pušten sredinom travnja, nakon šest mjeseci istražnog zatvora. Ovaj će Božić svi optuženici, umjesto za poklone, najviše novca ipak izdvojiti za svoje odvjetnike koji za njih pripremaju obrane uoči suđenja koje bi uskoro trebalo početi na zagrebačkom Županijskom sudu.

'REMETINEC BUSINESS ACADEMY'

No, Podravkaši nisu jedini poslovnjaci iza rešetaka. Kroz Remetinec je, među ostalima, prošao i šef Hrvatske poštanske banke Josip Protega, optužen u aferi Bankomat dvije godine nakon što je proglašen menadžerom godine. Kako zagrebački zatvor od kraja 2009. udomljuje 'crème de la crème' hrvatske poslovne scene, dobio je naziv 'Remetinec Business Academy'. Javnost se time zabavlja i danas, pa je nepoznati autor složio i 'program obrazovanja' RBA (Remetinec Business Academy) za koji dodaje da - 'može trajati i desetak godina, ovisno o kolegijima koje kandidat odabere'.

Neki od kolegija Akademije 'za koju sve više raste zanimanje' su: 'Fiktivne fakture i off-shore računi', 'Kako si kupiti dionice poduzeća novcem istog tog poduzeća', 'Kako usluge plaćati do pet puta više i kome', 'Zapošljavanje političkih podobnika', 'Davanje rizičnih kredita obitelji i prijateljima', 'Davanje petama malo vitra'.

KAKO JE 600 MILIJUNA KUNA ISCURILO IZ HEP-A?

Polančec je jedan od osumnjičenika i u aferi HEP. Taj je slučaj poznat kao najskuplji korupcijski slučaj. Sumnja se da su Polančec, predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak i bivši čelnik šibenskoga TLM-a Ivan Koštan oštetili HEP za 600 milijuna kuna jer se TLM-u po znatno nižim cijenama od tržišnih prodavala struja koja je zatim isporučena mostarskome Aluminiju. Koštan i Mravak uhićeni su u svibnju, ali je Koštan iz Remetinca izašao s Polančecom u srpnju, dok je Mravak ostao pjevati USKOK-u do druge polovice listopada.

ŠTO SE TO GODINAMA DOGAĐALO U DRŽAVNIM TVRTKAMA?

Ove su godine nastavljene istrage u Hrvatskim autocestama pa je, osim skupocjenog bojenja tunela, i tu tvrtku zahvatio slučaj Fimi media. Sredinom studenog uhićeni su član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar, bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar te dvojica bivših predsjednika uprave, Marijo Crnjak i Jurica Prskalo, zbog sumnje da su oštetili HAC za 26 milijuna kuna.

Sapunar je pušten prošlog četvrtka jer je, navodno, i on propjevao USKOK-u i, prema napisima Večernjeg lista, teretio čak i ministra prometa Božidara Kalmetu. Ostali čekaju blagdane iza rešetaka.

I Hrvatske željeznice imale su svoju aferu zbog koje će u siječnju 2011. na optuženičku klupu sjesti bivši predsjednik uprave HŽ holdinga Davorin Kobak i još trojica koje se tereti da su preko tvrtke Agit izvukli 3,7 milijuna eura.


Rončević je nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora
REMETINEC - NOVI KVART ZA UBOJICE IVE PUKANIĆA I IVANE HODAK

Tijekom 2010. Remetinec je bio dom i nepravomoćno osuđenoj šestorki za ubojstvo Ive Pukanića. Riječ je o Bojanu Guduriću, Robertu i Luki Mataniću, Željku Milovanoviću, Amiru Mafalaniju i Slobodanu Đuroviću. U tom su pritvoru boravili i Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zbog afere Dragulji, kao i bivši predsjednik Fonda za privatizaciju Josip Matanović, koji je kažnjen s jedanaest godina zatvora zbog korupcijske afere Maestro.

Mladen Šlogar, nepravomoćno osuđeni na 30 godina zatvora zbog ubojstva Ivane Hodak, također je stanovnik Remetinca.


NOGOMETAŠI CENTRIRALI NA ZATVORSKO DVORIŠTE

Početkom lipnja javnost je iznenadila akcija Offside u kojoj su uhićene 22 osobe osumnjičene da su namještale utakmice Prve hrvatske nogometne lige kako bi zaradile na kladionicama. Prva trojica osumnjičenika - Vinko Šako, Dino Lalić i Admir Suljić - navodno su po namještenoj utakmici na kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura te su u Remetincu proveli oko tri mjeseca.

Dva mjeseca u Remetincu dobili su trener Croatie Sesvete Goran Jerković, direktor kluba Tomislav Zubak, igrači Jasmin Agić, Mario Čižmek, Saša Mus, Dario Šušak, Miljenko Bošnjak, Ivan Banović, Ante Pokrajčić i Marko Guja, nogometaš Zadra Jakov Surać, varteksovci Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić te Danijel Mađarić, Neven Vuljanak i Marijo Darmopil iz Međimurja, kao i Darmopilov menadžer Marijo Marenić.

Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo.

BOŽIĆ U REMETINCU

Blagdane u Remetincu, osim uhićenih u aferi HAC, provest će i vlasnik Novog lista i Diokija Robert Ježić koji je zajedno sa Sanaderom osumnjičen u aferi HEP/Dioki. Iz USKOK-a je priopćeno da se Mravak i bivši direktor opskrbe HEP-a Ivan Mrljak terete da su se udružili s više osoba iz dvaju dioničarskih društava kojima je isporučivana struja po povlaštenim cijenama te da su tako oštetili HEP za 6,3 milijuna kuna, dok su Ježić i Sanader osumnjičeni za posredovanje i poticanje.

Remetinec je za dlaku izbjegao bivši ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep koji je tek 15 godina nakon završetka Domovinskog rata prije desetak dana službeno postao osumnjičen da je naređivao mučenja i ubojstva 43 osobe sa zagrebačkoga, pakračkoga i kutinskog područja. Nije u zatvoru, ali je u zatvorskoj bolnici.

Protega nakon Remetinca, natrag na špici...
Berislav Rončević i Ivo Bačić nepravomoćno su za slučaj Kamioni osuđeni na četiri i dvije godine zatvora, a bivši veleposlanik pri UN-u Neven Jurica nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog trošenja 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe. Ako presuda postane pravomoćna, i oni će se biti upisani u neslavnu knjižicu studenata Poslovne škole u Remetincu.

Premda je sud tako naložio, u Remetincu se ove godine ipak neće naći potencijalni direktor 'Remetinec Business Academy' - bivši premijer Ivo Sanader koji radije dijeli ćeliju s optuženim austrijskim odvjetnikom u Salzburgu, nego s kriminalcima kojima je do prije godinu i pol bio premijer za kojega su možda i glasovali na izborima.