VLADA SREZALA PLAĆE ZA 30 POSTO

Rektor Bjeliš više neće moći imati plaću veću od Josipovića

29.08.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović donio je odluku kojom se plaće rektora i prorektora hrvatskih sveučilišta smanjuju za 25 do 30 posto. Tu je odluku obrazložio podatkom da su neki rektori imali veću plaću čak i od predsjednika Republike Ive Josipovića

Zakonom o obavezama i pravima državnih dužnosnika, rektori i prorektori sveučilišta bili su do 2007. godine definirani kao državni dužnosnici. Tako su njihovi koeficijenti za obračun plaće bili 5,27 za rektore - što je razina pomoćnika ministra, a 4,98 za prorektore. No od 2007. godine rektori su se, prema riječima ministra Željka Jovanovića, pozvali na autonomiju sveučilišta i dobili status javnih službenika. Tako im je na osnovi kolektivnih ugovora plaća još više narasla preko dodataka koje državni dužnosnici nemaju.

Ministar je istaknuo da, dok je pomoćnicima ministara i državnim tajnicima plaća pala za tri posto, rektorima i prorektorima je od 2007. godine narasla za 44 posto. 'Radi ilustracije, bruto plaća osječkog i zagrebačkog rektora bila je veća i od plaće predsjednika Ive Josipovića, a plaće brojnih prorektora veće su i od plaće premijera. Stoga predlažemo da se plaće rektora spuste na razinu ministara, a prorektorske da budu ekvivalent pomoćnika ministra', rekao je Jovanović na sjednici Vlade.

To će, dodao je, konkretno značiti da će se plaća retora Alekse Bjeliša spustiti se na 35.500 kuna bruto, odnosno 19 tisuća kuna neto. Trenutno ima 47 tisuća kuna bruto. Prorektor pada na razinu pomoćnika ministra, odnosno na oko 14 tisuća kuna neto mjesečne plaće.

'Ovime ćemo ukupno smanjiti rashode za plaće za pet milijuna kuna. Namjerno kažem da ćemo smanjiti rashode, a ne uštedjeti, jer tih pet milijuna kuna možemo korisno usmjeriti u zapošljavanje 25 novih znanstvenih novaka ili docenata', zaključio je Jovanović, uvjeren da zbog ove odluke neće imati većih problema u odnosu s rektorima, koje je unaprijed upozorio na smanjenje plaća.