ALARMANTNO STANJE

Rekordna suša prijeti milijunima Indijaca

06.03.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Rekordna suša pogodila je milijune Indijaca na zapadu zemlje pošto protekle sezone monsuni nisu donijeli obilnije oborine, a probleme stanovnika dodatno su pojačali nemar i duboko ukorijenjena korupcija

Stanje u središnjem dijelu države Maharashtre, s glavnim gradom Mumbaijem, alarmantnije je nego 1972. kad je zabilježena dosad najteža suša, naglasio je šef lokalne vlade Prithviraj Chavan.

'Rezerve vode nikad nisu bile niže i svakog dana dodatno se prazne', dodao je on.

Gotovo 2000 kamiona-cisterni natovareno pitkom vodom stalno cirkulira između sela, a stoka je skupljena u više stotina provizornih kampova dok se očekuje sljedeća sezona monsuna, koji prolaze indijskim potkontinentom od lipnja do rujna. Milijuni osoba u približno 10 tisuća sela u opasnosti su.

Christopher Moses koji upravlja karitativnom bolnicom u Džalni, jednom od najpogođenijih okruga, priča kako suša baca u očaj već ionako siromašno stanovništvo. 'Radi se o gladi. Seljani nemaju ništa za jesti, doslovno stružu s dna posuđa. Slučajevi bolesti povezani s vodom u porastu su, problemi s iznemoglošću i neishranjenošću počet će se pojavljivati', rekao je on.

Prvi put od osnivanja prije 117 godina, bolnica bi mogla zatvoriti vrata ako hitno ne dobije rezerve vode potrebne za funkcioniranje.

Više od 70 posto Indijaca živi od poljoprivrede i za njih su monsuni od vitalne važnosti jer dvije trećine obrađene zemlje ne navodnjavaju se i ovise isključivo o kiši.

Prošle godine monsuni su došli kasno na zapadu Indije te su kiše u lipnju bile nedovoljne, javlja Medha Khole iz nacionalne meteorološke agencije.

Korijeni problema leže i u uobičajenim nevoljama Indije - korupciji i nepotizmu. Lokalne birokrate optužuje se da su uludo utrošili javna sredstva u nikad dovršene projekte.

Navodnjavana površina u Maharashtri povećana je za samo 0,1 posto između 2000. i 2010., prema službenoj studiji, dok su u tu svrhu potrošene milijarde dolara.