DOPRINOS EKONOMIJI

Rekordan broj stranih studenata u Americi

12.11.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Više od 800.000 stranih studenata studiralo je na američkim koledžima i sveučilištima prošle godine, što je rekordan broj koji je uglavnom dostignut zbog vala mladih iz Kine, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak

Radi se o povećanju broja stranih studenata od 7 posto - ili 55.000 studenata - u odnosu na akademsku godinu 2011., pokazuje godišnje izvješće Otvorena vrata (Open Doors) Instituta za međunarodno obrazovanje i američkog State Departmenta.

Broj stranih studenata uglavnom je toliko narastao zbog studenata iz Kine, kazali su dužnosnici, a narastao je i broj studenata iz Saudijske Arabije.

Strani studenti mogu doprinijeti s oko 24 milijarde dolara američkoj ekonomiji, bilo kroz stipendije koje će potrošiti ili dugoročnije kroz istraživanja ili poslovne veze.

Ukupno, strani studenti čine manje od 4 posto od 21 milijuna mladih koji pohađaju američke koledže i sveučilišta, dodaju dužnosnici.

'Studenti iz glavne tri države - Kine, Indije i Južne Koreje - sada predstavljaju 49 posto od ukupnog broja međunarodnih studenata u SAD-u, s time da se broj studenata iz Kine povećao, a iz Indije i Južne Koreje smanjio', kaže se u izvješću.

Osim Indije i Južne Koreje, smanjio se i broj studenata iz Tajvana, Japana i Turske.

Ukupno je više od 283.000 američkih studenata studiralo prošle godine u drugim državama, što je također rekordni broj.