GOLEMI SKOK

Rekordan broj mrtvih u Španjolskoj, premašili su Kinu

25.03.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Španjolska je u srijedu zabilježila novih 738 slučajeva smrti u 24 sata kao posljedice zaraze koronavirusom te su u toj zemlji tijekom pandemije do sada ukupno preminule 3.434 osobe, dok je ukupan broj zaraženih s jučerašnjih 39.673 porastao na 47.610 osoba.

Novi broj preminulih od koronavirusa predstavlja 27-postotni skok u odnosu na dan ranije. Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu, iz koje se virus proširio prije četiri mjeseca. U Kini je dosad život izgubilo 3.287 osoba.

Jedino Italija, najpogođenija europska zemlja, ima više mrtvih, njih 6.820.

Španjolska proživljava najteži tjedan pa je u srijedu broj inficiranih osoba uzletio za gotovo 8.000, na ukupno 47.610 osoba, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Španjolska zdravstvena služba još uvijek čeka vrhunac broja oboljelih nakon kojeg bi se on stabilizirao pa počeo padati. Rezultat ograničenja kretanja stanovništva, uvedenog 13. ožujka, tek se očekuje.

"Smanjenje društvenog kontakta je gotovo potpuno. Vjerujem da smo jako blizu vrhuncu", rekao je Fernando Simón, šef zdravstvene službe.

  • +17
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Kiko Huesca

Oko 47 milijuna stanovnika smije izlaziti iz kuća samo pri odlasku na posao, trgovinu s hranom, bolnicu,ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju, te kako bi prošetali psa.

Tijekom dana bi španjolski parlament trebao potvrditi produženje izvanrednog stanja do 11. travnja.