strah od brexita

Rekordan broj Britanaca želi francusko državljanstvo

11.01.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Broj Britanaca koji su aplicirali za francusko državljanstvo udeseterostručio se u posljednje tri godine, priopćilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova

Prema podacima ministarstva, prije tri godine tek je 386 Britanaca zatražilo francusko državljanstvo, a godinu dana kasnije, kad je održan referendum o Brexitu, njih 1363. Već 2017. godine za francusko državljanstvo apliciralo je 3173 Britanca.

Kako piše ugledni Le Figaro, Britanci koji su podnijeli zahtjev za francuskim državljanstvom svojom novom potencijalnom putovnicom uglavnom žele izbjeći redove u zračnim lukama, olakšati prelazak La Manchea ili jednostavno osigurati pravo na zdravstvenu zaštitu i socijalna prava nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju.

Prema riječima Fione Mougenot, Britanke koja u Francuskoj vodi konzultantski ured za dobivanje državljanstva, većina zahtjeva pristigla je zbog želje za zadržavanjem europskog državljanstva, a ne kako bi se umanjili mogući birokratski problemi koji bi mogli uslijediti nakon britanskog razdruživanja s EU-om.

'Rješavanje praktičnih problema za naše klijente je važno, no većina njih želi ostati Europljanima. Mnogi Britanci su ogorčeni rezultatima glasanja i opravdano strahuju zbog Brexita, a dobar dio njih se zbog rezultata referenduma smatra izdanim. Francuska je za njih od životne važnosti i jednostavno ne žele napustiti Europu.'

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Prema dostupnim podacima, najmanje 17.000 Britanaca već je zatražilo državljanstvo u nekima od članica EU-a. Među stanovnicima Otoka najpopularnije je državljanstvo susjednog otoka – irsko – a za koje je apliciralo čak 9000 Britanaca.

Znakovit je i porast zahtjeva britanskih državljana za talijansko, njemačko, švedsko, dansko, finsko, nizozemsko i austrijsko državljanstvo.