KOSOR NEZADOVOLJAN

Reklame još uvijek na Jelačić placu, rok za skidanje istekao 1. srpnja

21.03.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor danas je na Trgu bana Jelačića upozorio da na pročeljima zgrada i krovovima još uvijek stoji većina reklama iako je 1. ožujka istekao rok za njihovo uklanjanje

"Dok sam predsjednik Gradske skupštine, odluke se neće samo donositi nego i provoditi u određenim rokovima", poručio je Kosor s glavnog zagrebačkog trga i apelirao na Komunalno redarstvo i nadležne gradske urede da razgovaraju s vlasnicima reklama i nalože im uklanjanje u roku dva tjedna, najkasnije do sjednice Gradske skupštine polovicom travnja.

Podsjetio je na Odluku o komunalnom redu po kojoj je zabranjeno postavljanje reklama i reklamnih panoa na krovne površine, pročelja zgrada i građevinske skele na Trgu bana Jelačića i Trgu Petra Preradovića, osim ploča s tvrtkom, nazivom i natpisom u zoni prizemlja.

"To je važna odluka vezana za uređenja dva gradska trga, koju smo usvojili na prijedlog gradonačelnika", rekao je Kosor razočaran time što su po isteku roka od 20 dana neke reklame skinute, no većina ih je još tu.

Skele već godinama naružuju glavni zagrebački trg i došlo je vrijeme da se sve to ukloni, dodao je Kosor koji dopušta mogućnost da neke pojedinačne krovne reklame imaju građevinske dozvole. No, zato nadležni gradski uredi trebaju izvijestiti koje mogu ostati, a koje treba ukloniti.

"U novoj komunalnoj odluci jasno piše da se sve mora ukloniti do 1. ožujka i da nema prijelaznog razdoblja. To je sada nedozvoljivo i nezakonito. Ako ne poštujemo gradske odluke, to je kao da ne poštujemo zakone, volju građana ni svoj grad", kaže Kosor.

Najavio je da će uskoro opet u obilazak i provjeru Trga bana Jelačića, a na isti će način provjeravati provedbu ostalih važnih odluka Gradske uprave i Gradske skupštine.