ONA POZIVA NA PAMET

Reiner čitao da Orešković navodno podržava Pusić, Kovač na to podsjetio

16.04.2016 u 14:21

Bionic
Reading

Kandidatkinja za glavnog tajnika UN-a Vesna Pusić rekla je u subotu u Zagrebu da ne vidi nikakvu podijeljenost u vrhu vlade glede podrške njezinoj kandidaturi te da treba biti pametan i ne sramotiti zemlju u procesu koji je u tijeku, a predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da je 'pročitao da to navodno premijer Orešković podržava' dok je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač podsjetio upravo na Oreškovićevu podršku

'Ne vidim nikakvu podijeljenost, to je jedan proces koji ide, u tijeku je. Treba biti pametan i ne treba sramotiti zemlju, do sada se nismo osramotili pa nemojmo ni dalje', kazala je Pusić na marginama izbornog sabora svoje stranke HNS-a. Po njezinim riječima, sve što je do sada učinjeno vezano za kandidaturu 'bilo je pristojno i služi nam na čast kao zemlji'.

Na pitanje novinara da prokomentira peticiju koja se u Saboru potpisuje protiv njezine kandidature, Pusić je rekla da Hrvatsku sramote uvijek isti ljudi: 'Sramote državu uvijek jedni te isti, pa i sada, i to je ono o čemu sam govorila da u svakoj zemlji uvijek postoje neki, ali ne zaslužuju pažnju u usporedbi s cijelom zemljom'.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, upitan što misli o kandidaturi Vesne Pusić za glavnog tajnika UN-a, istaknuo je kako je potpuno irelevantno što on o tomu misli jer to nije pitanje njegova zadovoljstva ili nezadovoljstva tom kandidaturom.

'Gospođa Pusić je sama sebe kandidirala za to mjesto i to putem medija. Nakon toga u zadnji čas pred odlazak vlada Zorana Milanovića joj je dala podršku i ona na temelju podrške te (Milanovićeve) vlade sada sudjeluje u kampanji kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a', kazao je Reiner u Splitu gdje gdje je predsjedao XIV. Konferencijom predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative na kojoj se raspravljalo o rješavanju izbjegličko-migrantskih poteškoća.

Zamoljen za komentar podrške premijera Tihomira Oreškovića kandidaturi Pusić za glavnu tajnicu UN-a, Reiner je rekao: 'Ja sam pročitao da to navodno premijer Orešković podržava'.

Podsjetimo, Orešković je izjavio u srijedu da Pusić uživa potporu Vlade kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a te da je neće opstruirati. Međutim, nakon toga je HSP AS pokrenuo u petak u Saboru potpisivanje peticije protiv njezine kandidature i najavio da će stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a biti poslano pismo da Pusić ne zaslužuje funkciju glavne tajnice UN-a.

Premda je Orešković kazao da Pusić ima podršku Vlade u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a, HDZ je u petak na Twitteru poručio da je podršku dala bivša Vlada i da je podrška predsjednika ove Vlade njegov stav, a danas je pak ministar vanjskih i europskih poslova Reinerov stranački kolega HDZ-ov Miro Kovač, kako javlja HTV, novinare podsjetio na Oreškovićeve riječi.

'Gospodin predsjednik Vlade je sve rekao. Držite se onoga što je rekao prije nekoliko dana', poručio je Kovač, a na podsjećanje da je stajalište HDZ-a suprotno - ponovio je: 'Ja vam kažem što rekao predsjednik Vlade'.

Pusić je u srijedu u New Yorku dva sata odgovarala na pitanja članica svjetske organizacije, u sklopu izbora za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016. Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova je među osmero kandidata za Banova nasljednika koji bi mogao biti poznat u rujnu.