BIRANE RIJEČI

Reiner brani Plenkovića: Milanović degradirao svoju funkciju

20.02.2024 u 17:19

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) ocijenio je u utorak da je predsjednik Republike Zoran Milanović degradirao svoju funkciju neprimjerenim rječnikom u današnjem priopćenju u kojemu je, uz ostalo, premijera nazvao "mjernom jedinicom laži i manipulacije"

"To je nastavak jednog neprimjerenog odnosa predsjednika Republike koji rabi neprimjereni rječnik za svoju funkciju koja je institucija", izjavio je Reiner komentirajući priopćenje u kojemu je Milanović ustvrdio da se premijer Andrej Plenković 'utisnuo u Wikipediju političkog beščašća kao mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije'.

On (Milanović) nažalost je toliko srozao razinu komunikacije da to za institutuciju koju obnaša postaje zabrinjavajuće, ocijenio je Reiner nakon sastanka parlamentarne većine.

Reiner smatra da je Milanovićev neprimjereni ton poprimila i oporba, što se, kaže, vidjelo prošle subote na prosvjedu gdje su se "upotrebljavale riječi koje ne priliče javnom diskursu".

Ocijenio je i da za Hrvatsku nije dobro što njezin predsjednik, istupima i rječnikom, degradira svoju funkciju i položaj, jer se to, kaže, odražava i na Hrvatsku u cjelini i toga trebamo biti svjesni.

Malenica: DORH neovisan o svom radu

Milanovićeve optužbe da je Plenković stavio DORH pod svoj izravni nadzor demantirao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ponovno istaknuvši da je DORH neovisan u svom radu, te da nema nikakve okupacije ni pritiska na njegov rad.

Ponovio je i da je Ivan Turudić izabran za glavnog državnog odvjetnika u redovnoj proceduri na transparentan način, te da je oporba imala prilike komentirati taj izbor tijekom plenarne rasprave i sjednice saborskih odbora. Njihove sadašnje kritike ocijenio je populističkim i politikanskim.

  • +11
U Sinju spalili Turudića, u Kaštelima Vučića i Putina Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Malenica je rekao i da njegovo ministarstvo dobro surađuje s Uredom europskog javnog tužitelja koji poput DORH-a i Uskoka radi neovisno.

Ponovio je i da je nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja zaštita financijskih interesa EU te da postoji procedura ako dođe do mogućeg sukoba nadležnosti.

Uplaćeno 120 milijuna eura za trezorske zapise

Parlamentarna većina danas je raspravljala i o zahtjevu oporbe za raspisivanjem izbora, te se suglasila da je to potpuno promašena tema u godini u kojoj će se ionako održati parlamentarni izbori, izvijestio je Reiner.

Smatra da oporba želi na tu temu sutra iskoristiti Sabor kao još jednu pozornicu jer nisu uspjeli postići ono što su htjeli prosvjedom na Markovu trgu.

Parlamentarna većina se dodirnula i razine povjerenja građana u Vladu, a što se, kaže Reiner, najbolje očituje u uspjehu trezorskih zapisa.

"Upisi su započeli jučer, a već je preko 10.000 građana iskazalo interes da žele kupiti trezorske zapise, te je uplaćeno 120 milijuna eura", rekao je Reiner.