HRVATSKO-SLOVENSKI ARBITRI

Rehn potvrdio samo Ahtisaarija

23.01.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Europska komisija potvrdila je u petak da je povjerenik za proširenje Olli Rehn razgovarao s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem o mogućnosti da on predsjedava skupinom stručnjaka koja bi pomogla u traženju rješenja za granični spor između Hrvatske i Slovenije

'Povjerenik Rehn razgovarao je s predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem kako bi istražio mogućnost je li on spreman predsjedati višom stručnom skupinom koja bi pomogla u traženju rješenja za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije', izjavila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy, odgovarajući na pitanje je li točna informacija da Komisija predlaže 'posredničko vijeće' za rješavanje spora između Hrvatske i Slovenije.

Slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV javila je u četvrtak navečer da je Rehn Hrvatskoj i Sloveniji predložio da se osnuje 'posredničko vijeće' koje bi predložilo rješenje za granični spor tih dviju zemalja.

U tom bi vijeću, navodi POP-TV, bili Robert Badinter, Maarti Ahtisaari i jedna žena, poznata osoba za međunarodno pravo.
Nagy pritom europsku ponudu opisuje kao 'pomoć' a ne 'posredovanje'.

Iz ureda Marttija Ahtisaarija rečeno je da se on o tome ne želi izjašnjavati, ali je potvrđeno ono što je rekao povjerenik Rehn

Glasnogovornica Komisije je rekla da je sada na dvjema zemljama da odluče žele li europsku pomoć.

'Sada je na dvjema zemljama da o tome razmisle i vide jesu li spremne za takvu europsku pomoć', rekla je, dodajući da ne treba brzati i da je 'prvi korak prema mogućoj europskoj pomoći da se dvije zemlje slože o načinu i uvjetima za pomoć u rješavanju pitanja granice i o omogućavanju napretka u hrvatskim pristupnim pregovorima', rekla je Nagy.

Ona je dodala da za ostala imena koja se spominju nema komentara.

'Što se tiče drugih mogućih članova skupine mislim da je sada prerano razgovarati o imenima, a ako se uvjeti za takvu pomoć ispune, onda će doći vrijeme za raspravu o članovima skupine', rekla je Nagy.

Upitana da komentira činjenicu da je informacija o 'posredničkom vijeću' procurila preko slovenskih medija, odnosno upitana olakšava li ili podriva Rehnovu misiju to objavljivanje informacija, Nagy je rekla da 'o tome nema posebnog komentara' te da se 'o tome i interno razgovora u dvjema zemljama'.

Komisija je još jednom ponovila da je granično pitanje bilateralno pitanje i da ne prihvaća da rješavanje toga pitanja postane uvjet za ulazak Hrvatske u EU.

'Željela bih podsjetiti da je povjerenik Rehn jučer rekao da je granično pitanje bilateralno pitanje, koje je postalo europski problem. Nema promjene u stajalištima Europske komisije i bilateralna granična pitanja nisu uvjet za hrvatsko pristupanje', odgovorila je Nagy na upit je li Komisija pokretanjem ove inicijative prihvatila da to više nije bilateralno nego pitanje EU-a i uvodi li se rješavanje pitanja granice kao novi kriterij za ulazak u EU.

Prema neslužbenim informacijama, Slovenija postavlja uvjet da se pitanje granice riješi prije ulaska Hrvatske u EU, dok Komisija smatra da je za deblokiranje pregovora dovoljno da se dvije zemlje dogovore o prihvaćanju europske pomoći.