'NADOMAK CILJA'

Rehn najavio novi krug razgovora s Hrvatskom

15.05.2009 u 17:33

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u petak da će pozorno proučiti dopune koje slovenska strana predlaže na njegov prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, a kako je Hrvatska prihvatila prijedlog u sadašnjem obliku, s njom će se morati obaviti novi razgovori

BRUXELLES - 'Pozorno ću proučiti te dopune sa svojim savjetnicima i pravnim stručnjacima Europske komisije, a kako je Hrvatska prihvatila kompromisni prijedlog u svom sadašnjem obliku, morat će se s njom obaviti novi razgovor. Važan je, bitan je dogovor dviju zemalja', izjavio je Rehn na konferenciji za novinare nakon susreta s bosanskohercegovačkim ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem.

Rehn je dodao da još nije dobio 'rezultate slovenskih političkih razmatranja', kazavši da 'ih očekuje danas ili sljedećih dana'.

Povjerenik Rehn je rekao da ne kani odustati od traženja rješenja, jer je dogovor 'vrlo blizu'. 'Obje su strane privržene ovom procesu europske pomoći, koji je poduprla predsjednička trojka i zemlje članice EU-a. Tako smo blizu dogovora da nema smisla sada odustati, jer smo nadomak cilja', rekao je Rehn.

Povjerenik je najavio da će se uskoro sastati s dvjema stranama i predsjedničkom trojkom. U EK-u ističu da za sada nikakav sastanak nije dogovoren. Ono što se zna jest da povjerenik Rehn neće biti u Bruxellesu u ponedjeljak kad se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, ali da će doći u utorak na sastanak EU-Turska.

Slovenija je najavila da će potkraj ovog ili u početku idućeg tjedna dostaviti povjereniku za proširenje EU-a Olliju Rehnu svoje dopune na njegov prijedlog o arbitraži.

Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono).