EUROPSKA SREDSTVA

Regijama milijardu eura za projekte

03.05.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva pozvalo je sve županije te 63 grada veća od 10 tisuća stanovnika da predlože svoje projekte vrednije od 10 milijuna eura za financiranje iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda

Rok za prijavu istječe ovoga tjedna, a u utrku za europska sredstva, ukupno milijardu eura, dolaze programi u sektorima prometa, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti te jačanja ljudskih resursa. Nominirati se može županijske i lokalne infrastrukturne projekte javne namjene, za čiju će doradu predlagači dobiti stručnu pomoć financiranu kroz PHARE 2006.

'Sad je prigoda da se planira razvoj, primjerice, socijalne infrastrukture, dječjih vrtića, škola, sportskih dvorana, bolnica i staračkih domova', kaže Milivoj Mikulić, državni tajnik za regionalni razvoj. Što će predstavnici gradova i županija, civilnih udruga i privatnog sektora, okupljeni u Partnerskom vijeću za Jadransku regiju, proglasiti prioritetnim, odlučivat će dogovor, jer je za veće pothvate nužna suradnja svih sedam jadranskih županija, piše Slobodna Dalmacija.

Dubrovačko-neretvanska agencija Dunea
odabrala je 17 velikih projekata ukupne vrijednosti 244 milijuna eura. To su ribarska luka i veletržnica, dvije poslovne zone te purifikacijski centar za školjkaše u blizini Stona, ali i rekonstrukcija domova kulture te sanacija postojeće i izgradnja nove vodovodne mreže, kanalizacije i odvodnje otpadnih voda. Među idejama predložen će biti i projekt sanacije napuštenih rudarskih okana od Istre do Imotskoga, gdje će se saditi plemenito bilje. Zajednički će se za cijelu Jadransku regiju zatražiti sredstva za modernizaciju turističke ponude, obnovu starih gradskih jezgri i spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Projekt navodnjavanja na području Ličke, Zadarske i Šibenske županije vrijedan je 52,8 milijuna eura, s Ličkom županijom predlažu gradnju Centra planinskog turizma Sveto Brdo, vrijednog 80 milijuna eura, a samostalno kandidira s još 14 pojedinačnih prijedloga ukupne vrijednosti 774,5 milijuna eura. Šibenska županija istaknut će projekt šibenskog kolektora, akumulaciju rijeke Čikole, Centar za socijalnu skrb te gradnju državne ceste od Luke Šibenik, preko Drniša i Knina, do BiH.

Ministarstvo
će u svakoj županiji surađivati s po jednom agencijom za regionalni razvoj, koju će prepoznavati kao partnera u vođenju i financiranju projekata. 'Cilj je smanjenje razlike u stupnju ekonomske i socijalne razvijenosti pojedinih područja', kaže resorni ministar Petar Čobanković. Prema simulaciji proračuna za regionalni razvoj, od ukupno 4,9 milijardi kuna panonska Hrvatska bi tako dobila 2,2 milijarde kuna, jadranskoj regiji pripada 1,6 milijarda kuna, dok bi najrazvijenija, sjevernozapadna regija dobila 1,1 milijardu kuna