ERSTE ANALIZA

Regija ponovno zanimljiva ulagačima, ali ne i Hrvatska

07.04.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Analitičari banke Erste ističu da BDP-a u zemljama Srednje i Istočne Europe raste iznad očekivanja te očekuju pozitivne efekte na dioničkim tržištima. Nažalost, to se ne odnosi na Hrvatsku u kojoj, zbog produljene recesije i visokih valuacija, ne vide argumente za oporavak tržišta

U gotovo svim zemljama regije SIE koju pokriva Erste Grupa, stope rasta BDP-a u zadnjem tromjesečju 2013. bile su iznad očekivanja. Rumunjska je zabilježila strelovit rast od 5,2 posto, dok su Poljska i Mađarska iskazale rast od 2,7 posto. Češka je iznenadila rastom od 1,3 posto na godišnjoj razini, a Slovačka je rastom od 1,5 posto također nadmašila prognoze.

'Očekujemo razmjerno pozitivne izvedbe na dioničkim tržištima u Srednjoj i Istočnoj Europi. Smirivanje političke situacije u Ukrajini i Turskoj omogućuje predah koji bi mogao omogućiti rast potaknut likvidnošću, pod uvjetom da trend usmjeravanja novčanih tokova prema tržištima u nastajanju potraje', kaže Henning Eßkuchen, voditelj Odjela za analizu tržišta kapitala regije SIE u Erste Grupi.

Osim određenih neposrednih fundamentalnih rizika zbog direktne izloženosti kompanija, najopasniji moment krimske krize za tržišta jest utjecaj na raspoloženje ulagača i rizik od eskalacije sukoba.

Analitičari Erste Grupe očekuju da će se gospodarski oporavak u SIE nastaviti i u 2014. 'Nakon rasta od 1,2% u 2013., gospodarstva regije SIE ove bi godine trebala porasti za dodatnih 2,4%. Rast u regiji SIE trebao bi biti podržan smanjenjem fiskalne konsolidacije i snažnijim rastom izvoznih partnera', pojašnjava Eßkuchen. Poljska bi trebala zabilježiti najvišu stopu rasta, od 3,1%, dok se u Rumunjskoj očekuje rast od 3%. U 2013. godini, rumunjsko je gospodarstvo poraslo za 3,5%, uglavnom zahvaljujući uspješnoj poljoprivrednoj sezoni.

Češka (2%), Mađarska (1,9%) i Slovačka (1,7%) također bi trebale ostvariti veći rast nego lani. Rast u Srbiji bi mogao usporiti u odnosu na 2013., ali i dalje ostati na pozitivnih jedan posto. Jedino bi Hrvatska mogla iskazati stagnaciju (0%), zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržištem i konkurentnošću.

Analitičari banke Erste preporučuju ulagačima da svoja sredstva usmjere prema Poljskoj, Rusiji i Turskoj, čija dionička tržišta imaju najbolje perspektive za rast. Što se tiče Hrvatske, ne vide previše pozitivnih fundamentalnih argumenata s obzirom na niski rast i visoke valuacije tržišta.