PROTJERANE NA POLA GODINE

Reformisti apeliraju: Ne dirajte kumice na Splavnici!

30.03.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Nakon što su cvjećare iz centra Zagreba njihovi štandovi jučer, umjesto na Splavnici, dočekali na Trgu Petrice Kerempuha sve je više onih koji se bune protiv takve odluke gradske uprave. O slučaju su se danas oglasili i Reformisti

Reformisti u priopćenju kažu da se najoštrije protive micanju zagrebačkih kumica sa Splavnice.

'Neugodno smo iznenađeni postupkom nadležnih u Zagrebačkom holdingu – podružnici Tržnice Zagreb, koji su preko noći, bez najave, uklonili klupe za prodaju cvijeća sa Splavnice i uputili kumice na Trg Petrice Kerempuha (na Opatovini). Prema povijesnim dokumentima, sasvim je sigurno da su na istom mjestu kumice prodavale povrće i cvijeće već 1826. Kumice i Splavnica zajedno čine povijesno nasljeđe Zagreba i nezamislivo je da ih se ukloni dekretom', stoji u priopćenju.

Ovime se, smatraju Reformisti, ugrožava i identitet grada, ali i egzistencija kumica koje žive od prodaje cvijeća.

'Zakida se i građane koji na Splavnici gotovo oduvijek kupuju cvijeće, a zakida se i turiste za staru gradsku tradiciju. Zamjensko mjesto na Trgu Petrice Kerempuha nije prihvatljiv prostor jer je premalen za sve kumice koje prodaju cvijeće na Splavnici. Nadalje, na tom mjestu fluktuacija kupaca nije takva da bi mogla garantirati promet prodaje cvijeća barem na granici isplativosti', poručuju Reformisti.

Naime, prema objašnjenju iz Holdinga, kumice bi na Opatovini trebale biti čak pola godine jer je Gradu potreban prolaz kroz Splavnicu zbog rekonstrukcije Radićeve ulice.

'Razumijemo da se za vrijeme prijeko potrebne rekonstrukcije Radićeve ulice mora iznaći rješenje i za tamošnje trgovce i ugostitelje, ali smo odlučno protiv toga da to bude na račun kumica sa Splavnice. I dosad se Trg bana Jelačića koristio za razne namjene, pa predlažemo da se iznađe adekvatno mjesto za smještanje kioska za poduzetnike iz Radićeve, ne mičući naše kumice sa Splavnice', stoji u priopćenju Reformista koje potpisuje član Predsjedništva te stranke Robert Hirc.