GONG STRAHUJE

Referendumu o Srđu prijeti scenarij iz Fužina

18.04.2013 u 16:16

Bionic
Reading

U kontekstu neuspjeloga referendumu u Fužinama i nadolazećega u Dubrovniku Udruga GONG u današnjem priopćenju izrazila je ponovno zabrinutost zbog sustavnoga izbjegavanja vlasti da primjereno i nedvosmisleno urede zakonski okvir.

Aktivisti i arhitekti tuže Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Udruga Zelena akcija i Građanska inicijativa Srđ je naš te Udruga hrvatskih arhitekata sutra će u Splitu Upravnom sudu predati tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Tužbom Zelena akcija, GI Srđ je naš i Udruga hrvatskih arhitekata, kako se navodi u obavijesti, traži 'poništenje rješenja o prihvatljivosti Zahvata za okoliš golf resorta na Srđu u Dubrovniku'. rije predaje tužbe Upravnom sudu članovi Zelene akcije, GI Srđ je naš i UHA najavili su i konferenciju za novinare ispred splitskog Upravnog suda.

Napomenuvši kako je Radna skupina Ministarstva uprave za izmjene zakonodavstva osnovana još prije godinu dana te da je prošloga tjedna saborski Odbor za Ustav poslovnik i politički sustav ponovno podsjetio na potrebu uređenja Zakona o referendumu GONG očekuje da Vlada i Ministarstvo uprave daju jasne smjernice i definiraju rok u kojem će nacrt izmjena zakona poslati u javnu raspravu.

U usporedbi s referendumom o pristupanju Hrvatske EU, kojemu se odazvalo 43,5 posto birača, apsurdno je da se odluka na lokalnom referendumu o vjetroparku ne smatra pravno valjanom iako mu se prošloga vikenda u općini Fužine odazvalo 46,6 posto birača. Jednaka pravila nažalost vrijedit će i za lokalni referendum koji se 28. travnja 2013. održava u Dubrovniku mogao bi se dogoditi sličan scenarij kao u Fužinama upozoravaju iz GONG-a.

Što se tiče organizacije samog referendumskog dana odgovornost je povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma da osigura profesionalan i nepristran rad biračkih odbora u kojima bi bile zastupljene obje strane - zagovarači i protivnici. Nadalje, drže u GONG-u, neophodno je osigurati uvjete za promatranje referenduma svim promatračima političkih stranaka i nevladinih udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka i referenduma i kroz ili promicanje ljudskih i građanskih prava.

Odgovornost je Državnoga izbornog povjerenstva da povjerenstvu za provedbu lokalnoga referenduma osigura smjernice i upute o konkretnim načinima rješavanja svih konkretnih pitanja. U međuvremenu od lokalnih i nacionalnih medija očekujemo profesionalno izvještavanje u skladu s pravilima novinarske struke a Hrvatska radio televizija treba konačno objaviti vlastita pravila o postupanja HRT-a oko referenduma.

Imajući na umu da uoči lokalnoga referenduma nije predviđena "referendumska šutnja" pozivamo aktere ovog procesa da se suzdrže od neprimjerenog pritiska na birače poručuju iz GONG-a te dodaju kako je GONG na svojim stranicama objavio analizu referenduma u Hrvatskoj u odnosu na europske standarde te preporuke za poboljšanje zakonodavnog okvira i provedbu referenduma u Hrvatskoj.