PROMJENE U ITALIJI

Referendum o ustavnim promjenama održat će se 4. prosinca

26.09.2016 u 20:32

Bionic
Reading

Referendum o ključnim ustavnim reformama talijanskog premijera Mattea Renzija održat će se 4. prosinca, objavljeno je u ponedjeljak iz Renzijeve vlade, čija sudbina ovisi o rezultatu tog glasovanja

Renzi smatra kako bi ta reforma donijela prijeko potrebnu političku stabilnost Italiji, te je više puta ponovio kako će podnijeti ostavku ako glasači odbiju taj prijedlog kojim bi se srezale moći gornjeg doma parlamenta, te smanjio broj zastupnika.

No nedavne ankete pokazale su da "Ne" kampanja vodi, te Renzi sada odbija razgovarati o svojoj budućnosti, tvrdeći da ne želi da to pitanje dominira raspravom o referendumu.

Renzi je prvotno htio održati glasovanje početkom listopada, no pomaknuo ga je na zadnji zakonski dopustiv datum kako bi svojoj vladi dao više vremena da uvjeri skeptične birače.

"Ovaj datum nam omogućuje da s građanima raspravimo o reformi", rekao je podtajnik kabineta Claudio De Vincenti.

Ustavna reforma koju je parlament odobrio u travnju nakon gotovo dvije godine žestoke rasprave stavlja izvan snage gornji doma parlamenta kao izabrani dom, te mu onemogućava rušenje vlade putem glasovanja o nepovjerenju.

Pod sadašnjim sustavom gornji i donji dom imaju jednaka prava, a analitičari smatraju da je to jedan od razloga zašto je Italija od Drugog svjetskog rata imala 63 vlade, od kojih nijedna nije bila dovoljno jaka da se održi puni mandat.

Renzi je prije šest mjeseci, kada je bio uvjeren da će pobijediti na referendumu, vezao budućnost svoje karijere za njegov ishod, no od tada su se stvari drastično promijenile.

Talijansko gospodarstvo neočekivano je usporilo nakon što je prošle godine naraslo za samo 0,7 posto, a Velika Britanija je u lipnju odlučila napustiti Europsku uniju, šokiravši ostale države članice.

Mišljenja su se počela dijeliti i oko samog 41-godišnjeg Renzija. Njegovo 'šepurenje' je isprva privuklo birače i njegovoj Demokratskoj stranci na europskim izborima 2014. donijelo više od 40 posto glasova, no sada ga neki vide kao previše arogantnog, te mu je stopa odobravanja pala na oko 30 posto.

U međuvremenu je protusistemski pokret Pet zvjezdica stekao popularnost, osvojivši položaj gradonačelnice Rima u lipnju. Beppe Grillo, komičar koji je osnovao taj pokret, ovog je vikenda najavio kako će se vratiti vodstvu te stranke nakon što ga je napustio prije dvije godine.

Opozicijske stranke su se ujedinile u protivljenju te političke reforme, a neki kritičari smatraju da bi ona Italiju lišila demokratskih provjera i ravnoteža koje su stavljene u pogon nakon Drugog svjetskog rata kako bi spriječile pojavu novog diktatora.

Anketa koju je u ponedjeljak objavila Eumetra Monterosa govori kako će 55 posto birača zaokružiti "Ne", a 45 posto "Da", a anketa instituta Ixe, također objavljena u ponedjeljak, tvrdi da će 44 posto glasati "Da", 38 posto "Ne", no kako je 18 posto ljudi još neodlučeno.

Italija zakonski ne treba održati državne izbore do 2018., no oni bi se mogli dogoditi ranije ako Renzijeva vlada padne, a predsjednik Sergio Mattarella ne pronađe privremeno rješenje.