čitatelji, glasajte!

Referendum na tportalu: Želite li Titov trg ili Trg Republike Hrvatske?

26.06.2017 u 22:06

Bionic
Reading

Sedam puta aktualni Trg maršala Tita mijenjao je ime. Po svemu sudeći dogodit će se to i osmi put. Na izmjenu je konačno pristao gradonačelnik Milan Bandić i predložio da se zove Trg Republike Hrvatske. Hoće li to doista biti tako, odlučit će skupštinska većina. Dok se čeka odluka politike, tportal vas pita - jeste li za Trga maršala Tita ili Trg Republike Hrvatske?

Iako je još samo prošloga tjedna inzistirao na tome da se o imenu Trga maršala Tita odlučuje na referendumu, gradonačelnik Milan Bandić ipak je popustio i najavio izmjene njegova imena. Predložio je da se zove Trg Republike Hrvatske.

Sasvim je jasno da je Bandić to napravio kako bi osigurao većinu u Skupštini, odnosno ruke HDZ-a i vijećnika nezavisne liste Brune Esih.

HDZ  je prije samo nekoliko dana poručio da neće podržati referendum, koji je do samo prije neki dan zagovarao Bandić. Da bi raspisivanje referenduma oko naziva Trga maršala Tita bilo jako loše jer bi potaknulo ideološke podjele i rasprave, poručio je savjetnik premijera i šef Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica.

'Možete li zamisliti kakva bi to bila kampanja koja bi se vodila za referendum i kakve bi to sukobe i podjele isprovociralo', rekao je za Jutarnji list Kapulica, za kojega Tito ne zaslužuje imati trg u središtu Zagreba, jer je bio na čelu nedemokratskog, totalitarnog i zločinačkog režima.

No, Bandiću su uz HDZ potrebne i ruke Esih i Zlatka Hasanbegovića, koji su odmah odbili referendum i tražili da Skupština odmah izmijeni ime trga. Bandiću su se čak obratili i otvorenim pismom. 'Licemjerno je i nedopustivo da s pokušajem raspisivanja referenduma, pogotovo usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe, nastavlja vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnog rada', poručili su oni ranije Bandiću u otvorenom pismu.

  • +28
Skup 'Trg je naš' Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Esih i Hasanbegović i ranije su sudjelovali u prosvjedima kojima se traži promjena imena kontroverznog trga. Inicijativa 'Krug za trg' već petnaestak godina organizira prosvjede koji okupe do tisuću-dvije ljudi.

No prošli tjedan dobili su i protuprosvjed, odnosno proslavu Dana antifašističke borbe koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista (SAB), Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće te stranke Radnička fronta, Nova ljevica, Nova Hrvatska i Zagreb je naš.

  • +10
Inicijativa Krug za trg u svibnju je prosvjedovala protiv Titova imena na trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Tito je jedan od najzaslužnijih što obilježavamo Dan antifašističke borbe, podsjetio je šef Antifašističke lige Zoran Pusić. Govoreći o prosvjedu za Trg maršal Tita, kazao je: 'Smatramo da se ne radi o povijesnoj ulozi Tita, o kojoj bi se moglo svašta raspravljati, nego o vrijednostima u čiju su obranu stali i koje su i danas jednako važne'.

Na tom prosvjedu bio je i SDP-ov predsjednik Davor Bernardić. 'RH je snažno utemeljena na antifašizmu i tu ne smije biti upitnika, sumnji, nedoumica, a Hrvatska ima puno važnijih problema od promjene imena trga', rekao je šef SDP-a.

Svoje mišljenje o promjeni imena Trga maršala Tita izrazite kroz veliku tportalovu anketu.