'HABEMUS PAPAM'

Redatelj u filmu predvidio ovakav odlazak Pape

11.02.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Talijanski redatelj Nanni Moretti predvidio je još u travnju 2011. godine u svom filmu 'Habemus Papam' mogućnost da neki Papa napusti vodstvo Katoličke crkve uslijed sumnji u vlastitu snagu, objavila je talijanska novinska agencija ANSA u ponedjeljak nakon što je papa Benedikt XVI. objavio da se povlači s papinskog položaja

U filmu Nannija Morettija kardinal koji je izabran za Papu pada u duboku krizu, ne uspijeva prihvatiti breme svog položaja, bježi iz Vatikana a kardinali angažiraju jednog psihologa, kojega u filmu glumi sam Moretti, kako bi Papi pomogao da prevlada osobnu krizu. Film 'Habemus Papam' postigao je europski uspjeh i dobio više međunarodnih priznanja a na mnogo ga se načina može povezati s Papinim povlačenjem objavljenim u ponedjeljak.


Papa se na kraju filma, nakon bijega iz Vatikana po izboru za Papu i druženja s kazališnom družinom, vraća u Vatikan i konačno predstavlja svijetu. Očekuje se da će izabrani papa, kojega glumi Michel Piccoli, objaviti kako je prihvatio imenovanje ali u govoru vjernicima objavljuje da nema snage i ne može voditi crkvu u trenutku donošenja teških odluka za čovječanstvo. Na kraju nestaje i ostavlja crkvu bez vođe i u potpunoj zbrci.

List 'Osservatore Romano' film tada nije najbolje ocijenio dok mu je talijanska biskupska konferencija zamijerila određenu 'površnost', podsjeća ANSA.