MURDOCHOVA BIVŠA UREDNICA

Rebekah Brooks uhićena zbog urote i korupcije

17.07.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Britanska policija uhitila je u nedjelju Rebekah Brooks (43), bivšu urednicu nedavno ugašenog britanskog tabloida News of the Worlda u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha, izvijestio je u nedjelju Sky News

Britanska policija je potvrdila da je uhitila 43-godišnju ženu zbog navoda o prisluškivanju telefona, ali nije otkrila njezin identitet. Sky News, koji je također u Murdochovom vlasništvu, objavio je da se radi o Brooks, a kasnije je to potvrdio i BBC.

Rebekah Brooks, direktorica News Internationala i jedna od glavnih u aferi s hakiranjem i prisluškivanjem telefona zbog koje je ugašen News of the World, podnijela je u petak ostavku. Tvrdila je da ništa nije znala o prisluškivanjima.

Veliku Britaniju potresa skandal tabloida News of the World, čiji su novinari hakirali poruke s mobitela 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest mjeseci poslije. Time su naveli na pogrešan put policiju u istrazi, ali i obitelj djevojčice. I policija i obitelj zbog toga su vjerovali da je Milly Dowler još živa.

Medijski magnat Rupert Murdoch objavio je u subotu u britanskim novinama osobnu ispriku za 'teške prijestupe' u vezi s prisluškivanjem telefona u koje su bili umiješani novinari njegova sada ugašena lista News of the Worlda. U sedam britanskih dnevnih listova objavljeni su oglasi s Murdochovom porukom 'Žao nam je'.

'Žao nam je zbog svih teških prijestupa koji su učinjeni. Izuzetno nam je žao zbog svega što su propatili oni koji su bili pogođeni', potpisao je Rupert Murdoch.

Uhićenje Rebekah Brooks deseto je u sklopu istrage o aferi News of the Worlda.

Njezin odvjetnik Dave Wilson rekao je za Reuters da je Brooks otišla u londonsku policijsku postaju svojevoljno, u skladu s prethodnim dogovorom s policijom. Kazao je da Brooks surađuje u istrazi i odbio dalje komentirati slučaj.

BBC javlja da je Brooks osumnjičena za urotu s ciljem prisluškivanja i za korupciju.