JOSIPOVIĆ O ALEKSANDRI ZEC

'Reakcije na predstavu su ljudski neprimjerene!'

Ivo Josipović i Vesna Teršelič

Ivo Josipović i Vesna Teršelič

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Procesuiranje ratnih zločina još je sporo, a s obzirom na to da su osumnjičenici uglavnom nedostupni, i neučinkovito, istaknuto je tijekom okruglog stola povodom predstavljanjem izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine tijekom 2013. godine

Broj neprocesuiranih zločina i dalje je velik, a protokom vremena sve se teže prikupljaju podaci o zločinima i počiniteljima. Ni u 2013. nije bilo velikih pomaka, a procesi kasne posebice u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, naglasila je Vesna Teršelič iz Documente. 'U Vukovarsko-srijemskoj posebno bih istaknula zločin u Sotinu, pa i zločin nad pretežno hrvatskim civilima i braniteljima u Bogdanovcima, kao i zločin nad srpskim civilima u Vukovaru. Još nema nijedne pravomoćne presude za zločine u tijeku i nakon akcije Oluja', rekla je Teršelič.

U 2013., podignute su optužnice protiv 24 osobe, od toga 23 pripadnika srpskih postrojbi, od kojih je tek jedan dostupan hrvatskom pravosuđu te jednog pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Josipa Boljkovca. Zanimljiv je i podatak kako tijekom cijele 2013. nije pokrenuta nijedna istraga niti je optužen jedan pripadnik HV-a ili MUP-a Republike Hrvatske, kaže Teršelič i upozorava.

'Većina vodećih političara i dalje ne ulaže dovoljno napora kako bi se stvorili pravni okviri i društveno ozračje za proces suočavanja s prošlošću utemeljen na dosljednoj osudi svih ratnih zločina, njihovih počinitelja te politike koja je 90-ih godina dopuštala počinjenje i zataškavanje zločina', kaže Teršelič.

Na okruglom stolu moglo se čuti i kako je interes javnosti za procesuiranjem počinitelja ratnih zločina sve manji, a iako su tijekom 2013. formalno revitalizirani odnosi hrvatskog i srbijanskog državnog vrha nikakav konkretan sporazum o suradnji u predmetima ratnih zločina nije potpisan. Osim toga, za slična nedjela vrhovni sudovi odmjerili su znatno više kazne pripadnicima srpskih nego hrvatskih postrojbi, rečeno je. Kvalitetnije procesuiranje zločina posao je odgovornog i nepristranog pravosuđa. 'Postavljeni standardi sve su viši, a iako ih se trudimo pratiti, još uvijek na njima treba raditi', rekao je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin:

'Sudovi sude po zakonu i sudit će uvijek po zakonu, a ne kako bude netko nametao od ove ili one javnosti. Neke stvari koje su nepravične, jer je zakon takav kakav jest, mogu se rješavati i akcijom države na jedan povoljniji način', rekao je Hrvatin.

Da za sve moraju vrijediti isti kriteriji, slaže se i predsjednik Ivo Josipović koji je to prokomentirao u kontekstu jučer održane premijere predstave Olivera Frljića o ubijenoj 12-godišnjoj Zagrepčanki Aleksandri Zec.

'Volio bih i da naš odnos prema zločinu bude još više jednak, bez obzira tko je počinitelj, a tko žrtva. Vidjeli smo u Rijeci kako jedna predstava, koja upozorava na zločin koji je strašan, izaziva reakcije koje su, po mom sudu, ljudski, moralno i etički, potpuno neprimjerene', zaključio je Josipović.

Predsjednik je zaključio kako su brojni predmeti ostali neriješeni i pred međunarodnim i nacionalnim sudom, kritizirao je i elemente u radu Haaškog suda te naglasio važnost pravednog suđenja svim ratnim zločincima za dobre odnose u regiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!