SLOBODA IZRAŽAVANJA

Reakcija na uhićenja zbog vrijeđanja Plenkovića: 'PU zadarska u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava'

24.01.2022 u 15:26

Bionic
Reading

Kuća ljudskih prava Zagreb izrazila je u ponedjeljak zabrinutost uhićenjem muškarca iz okolice Zadra zbog komentara na Facebooku, upozorivši kako je u demokratskom društvu neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javne kritike političke vlasti

Izražavajući svoju zabrinutost zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade, Kuća ljudskih prava Zagreb u priopćenju ističe kako je bez obzira na stil i izričaj tog komentara, neupitno riječ o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.

"U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike", upozoravaju iz te nevladine udruge.

Smatraju kako je Policijska uprava zadarska ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja.

Nadalje, neprihvatljivim ocjenjuju da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine, te time koristi tu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje.

"Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast pa i izjavama koje su "uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva", ističu.

  • +16
Obilježena 29.obljetnica VRO Maslenica '93 Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic / CROPIX

Napominju i kako ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja, te podsjećaju na slučaj "prosvjednika koji je pozdravio ćaću" s Korčule iz srpnja 2019. godine te slučaj Erceg iz 2018. godine.

Policiju su pozvali da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja te primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava, a Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj, kako ističu, važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.