pitanje vjernika

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku: Nema govora o dvije različite tablice o vjeri, u objavljenim podacima nema ništa sporno

23.09.2022 u 16:22

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku u četvrtak je objavio konačne rezultate popisa stanovništva, a između ostalog podaci pokazuju znatan pad broja katolika, kojih je 79 posto, a prije deset godina bilo ih je 86 posto, dok je porastao broj ateista. Upravo ovaj podatak izzazvao je jučer veliku buru u javnosti, danas su se oglasili iz Državnog zavoda za statistiku

Objavu državnog zavoda za statistiku prenosimo u cijelosti:

Državni zavod za statistiku (u nastavku teksta: Zavod) glavni je nositelj, diseminator i koordinator sustava službene statistike Republike Hrvatske. Zavod je neovisna i stručna institucija koja svoje aktivnosti obavlja u skladu sa Zakonom o službenoj statistici te europskim i međunarodnim statističkim standardima. U skladu s time, Zavod je obavljao sve popisne aktivnosti na stručan i profesionalan način te je 22. rujna 2022. objavio službene rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (unastavku teksta: Popis 2021.) o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti te etno- kulturalnim obilježjima stanovništva, što je jasno komunicirano s javnošću.

S obzirom na informacije o vjerodostojnosti podataka Popisa 2021. koje su se pojavile u medijima, čime se narušava kredibilitet i ugled Zavoda u javnosti, smatramo potrebnim reagirati radi cjelovitoga i točnog informiranja javnosti.

Vezano za podatke o vjerskoj pripadnosti, u skladu s člankom 10. stavkom 3. Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine propisano je da se osobe mogu slobodno izjasniti o vjerskoj pripadnosti. Pitanje o vjeri bilo je potpuno otvoreno pitanje na koje se osoba mogla slobodno izjasniti u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske.

U fazi samostalnog popisivanja osobe su slobodno upisivale odgovor na pitanje o vjerskoj pripadnosti. U fazi terenskog popisivanja popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor na ovo pitanje niti komentirati odgovor, nego upisati točno onako kako je osoba odgovorila na pitanje.

Podaci o broju katolika koje je objavio Zavod odnose se na osobe koje su se slobodno izjasnile kao katolici. Podaci o broju ostalih kršćana, između ostalih odgovora, uključuju i osobe koje su na pitanje o vjeri dale odgovor "kršćanin/kršćanka". Budući da se na ovo pitanje osoba mogla slobodno izjasniti, odgovori su se bilježili upravo onako kako se osoba slobodno izjasnila. Podaci o vjeri se ne validiraju s drugim podacima ili s podacima iz administrativnih izvora jer bi se na taj način utjecalo na odgovor osobe koja se slobodno izjasnila.

Vezano za napise u medijima o postojanju dvije različite tablice o vjerskoj strukturi stanovništva, želimo naglasiti da je Zavod službene rezultate Popisa 2021. objavio 22. rujna 2022. u 11 sati na internetskoj stranici Zavoda. Dakle, odgovorno tvrdimo da niti u jednom trenutku na internetskim stranicama Zavoda, uključujući i internetsku stranicu Popisa 2021., nisu bile dostupne dvije različite tablice, kako se navodi u medijima. Sporna tablica, objavljena u pojedinim medijima, kontrolno-analitička je tablica korištena za analizu modaliteta tijekom obrade popisnih podataka, odnosno pripreme konačnih rezultata Popisa 2021.

Slijedom navedenog odbacujemo navode o „kompromitiranosti“ podataka Popisa 2021. te pozivamo cjelokupnu javnost da se pri tumačenju i analizi podataka koriste isključivo službenim rezultatima Popisa 2021. koji su objavljeni na internetskoj stranici Zavoda.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brcković gostovala je na televiziji N1 gdje je prokomentirala 'slučaj',

“Državni zavod za statistiku je u tijeku obrade popisa. Znači, jučer smo objavili samo dio podataka. Kad završimo s obradom cijelog seta podataka, kad budemo spremni za objavu svih podataka koje smo dužni po Zakonu o popisu stanovništva isporučiti, održat ćemo press konferenciju s cijelim setom podataka”, rekla je Brcković.

Demantirala je da je Državni zavod za statistike objavio dvije tablice s podacima o vjerskoj strukturi stanovništva i najavila poduzimanje pravnih koraka protiv onoga tko je objavio drugu tablicu.

“Državni zavod za statistiku objavio je jučer u 11 sati službene podatke i objavljena je jedna tablica, a mi ćemo poduzeti sve pravne korake da bismo utvrdili tko je i zašto plasirao podatke koji niti u jednom trenu nisu objavljeni na našim službenim stranicama”, rekla je.

“Ne znam o kojoj drugoj tablici pričate. Ostale tablice su radne tablice kojih je bilo naravno na desetine i koji DZS nikad ne objavljuje, kako sam rekla, jučer u 11 sati objavljena je službena tablica s podacima o vjeri prema kojima se u Hrvatskoj 79 posto građana izjasnilo katolicama. Ono što je možda izazvalo nedoumicu jest kad su se gledali podaci po manjim općinama, između kojih je i općina Zmijavci gdje je utvrđeno da se određeni broj stanovnika nije izjasnio kao katolici. Ja ću još jednom ponoviti, ovo je prvi popis na kojem je pitanje o vjeri bilo otvorenog tipa. Dakle, svi stanovnici koji su se popisivali bilo samostalno ili u drugoj fazi popisa mogli su se slobodno izjasniti o svojoj vjeru i to im je zajamčeno i ustavom i mi smo se time i vodili kad smo pripremali upitnik”, objašnjava.

“Sve osobe u Republici Hrvatskoj, pa tako i u općini Zmijavci koji su se izjasnili kao katolici, navedeni su pod kategorijem katolici i rekli smo da ih ima 3 milijuna i 57 tisuća. Ono što je možebitno izazvalo polemike jučer u javnosti, iako ne razumijem zašto jer smo mi u tablici naveli pod stavkom ostali kršćani, koji je iznimno povećan u odnosu na prošle popise gdje se izjasnilo oko 186 tisuća građana RH. Mi smo pojasnili da se prema njima oko 157 tisuća građana izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi. To su svi oni koji su na pitanje o vjeri ili napisali da su vjernici ili da su kršćani, nisu napisali da su katolici kada su u sljedećem pitanju odgovarali na pripadnost vjerskoj zajednici, napisali su da pripadaju katoličkoj crkvi i DZS će u skorije vrijeme objaviti detaljne podatke o vjerskim zajednicama. Tako da, uvjerena sam, ovih nedoumica neće biti”, dodala je Brković.