preopterećen sustav

Razmišlja se o krajnjoj mjeri, liječnici pozitivni na Covid nastavili bi raditi. Doktor Beck: Da moram poslati svoje dijete na pregled kod čovjeka za kojeg znam da je pozitivan, pitanje je bih li to učinio

20.10.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Sve veći broj zaraženih Covidom-19 automatski nosi sve veći broj zaraženih među liječnicima i medicinskim sestrama. Ako zdravstveni sustav postane neodrživ, o čemu se ovih dana intenzivno raspravlja, moglo bi doći do primjene krajnje mjere: Pacijente bi liječili i oni koji su pozitivni, ali nemaju simptoma

Ta je tema bila navodno na stolu na jučerašnjem sastanku predstavnika nacionalnog Stožera civilne zaštite s ravnateljima bolnica. No to nije novost.

Krajem prošlog tjedna ta se mjera spominjala u kontekstu eksplozije broja novozaraženih i u Sloveniji.

Državna tajnica u tamošnjem ministarstvu zdravstva Tina Bregant kazala je: 'Kako se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava, vlada je također odlučila promijeniti uvjete pod kojima će zdravstveni radnici biti u karanteni. Do sada se smatralo da su svi u rizičnom kontaktu sa zaraženom osobom u karanteni, no sada će se karantena odnositi na medicinsko osoblje nakon kontakta i pojave simptoma karakterističnih za zarazu koronavirusom', kazala je.

Dakle uvjet da liječnik ode u samoizolaciju više nije samo to da je bio kontakt zaraženog, već kontakt plus simptomi bolesti. Ako simptoma nema, liječnici i medicinsko osoblje ostaju na poslu uz stroge zaštitne mjere.

Za time su se poveli i kod nas.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je jutros da to zasad nije opcija, no da sve, kao što i obično poručuje, ovisi o ponašanju građana.

  • +3
Zagreb: Testiranje na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Nadam se da do toga neće doći, ali sve ovisi o ponašanju građana. No ako bi se u krajnjoj nuždi i angažirali, takvi bi liječnici isključivo radili s bolesnicima pozitivnima na Covid-19.' Dodao je da su u tom slučaju i pacijent i liječnik zaraženi.

Do sada zaraženo 1620 zdravstvenih djelatnika

Beroš je potvrdio da do sada zaraženo 1620 zdravstvenih djelatnika, od kojih je 427 aktivnih, a u samoizolaciji ih je preko 1000. 'Oni koji su preboljeli Covid bit će temelj za pružanje zdravstvene zaštite jer su zaštićeni svojim antitijelima, a takvih je u ovom trenutku više od 1200', rekao je Beroš.

Radiolog Natko Beck za tportal je komentirao ove najave i iznio nekoliko problema koje bi donijela takva praksa. Osvrnuo se na izjavu da liječnici i medicinsko osoblje koje je preboljelo koronu mogu sudjelovati u liječenju.

'Još ne znamo koliko su zaštićeni oni koji imaju protutijela, realno ne znamo dovoljno da bismo mogli davati takve izjave. Baš bih volio vidjeti bi li netko ušao u odjel za Covid bez maske. Ili da nas se što više razboli, tako da budemo 'otporni na metke'', komentira Beck.

Što se tiče rada uz pozitivan test na Covid, Beck kaže da osoba bez simptoma bolesti može raditi, no pitanje je može li raditi uz svu zaštitnu opremu koju bi nosila kao osoba pozitivna na Covid.

'Kako će ići na WC? Dakle vrlo praktično pitanje, a drugo: kako će uspostaviti povjerenje s pacijentom? Meni nije upitno mogu li raditi ako nemam simptome bolesti, ali ako govorimo o nekakvim ambulantama i imate čovjeka koji je u skafanderu i očito je da je pozitivan, kako će on uspostaviti povjerenje s pacijentom? Može li kirurg operirati sa svom tom zaštitnom opremom, to je pitanje', kaže.

Neke stvari se sigurno mogu obavljati pod skafanderima, neke ne, poručuje. Smatra da je to očajnička najava. 'Ne mislim u lošem smislu. U nekim segmentima to je sigurno izvedivo, u nekima nije', dodaje.

'Da moram poslati svoje dijete na pregled kod čovjeka za kojeg znam da je pozitivan na Covid, a da me teoretski može zaraziti, razmislio bih o tome hoću li poslati dijete na taj pregled ili ne', napominje.

Ipak, podsjeća da će doktori zbog prirode svojeg zvanja, ako bude nužno, 'raditi ne samo bolesni, već će raditi i bez ruke i bez noge'. 'Naš posao naprosto jest takav. To je isto kao da pitate vojnike ili vatrogasce', zaključuje Beck.