LAVROV I KERRY OKO SIRIJE

Razlaz Rusije i Amerike na samom početku pregovora

12.09.2013 u 22:21

Bionic
Reading

Državni tajnik SAD-a John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak su započeli razgovore o uklanjanu kemijskog oružja iz Sirije no do razlika je došlo na samom početku pregovora koji bi trebali trajati dva dana

Kerry je ponovio stajalište SAD-a da bi vojna sila protiv Sirije mogla biti potrebna ako diplomatske aktivnosti oko pitanja zaliha kemijskog oružja predsjsnika Bashara al-Assada ne uspiju.

'Predsjednik Barack Obama je jasno rekao da bi ako diplomacija ne uspije mogla biti potrebna sila da odvrati i umanji Assadove kapacitete uporabe tih oružja', rekao je Kerry.

Lavrov je, međutim, istaknuo da Rusija želi da Sjedinjene Države za sada odustanu od vojnih prijetnji.

'Mi polazimo od činjenice da bi rješenje ovog problema nepotrebnim učinilo bilo kakav napad na Sirijsku Arapsku Republiku', rekao je. 'Uvjeren sanm da su naše američke kolege, kako je izjavio predsjednik Obama, čvrsto uvjerene da bi trebali ići za mirnim rješenjem sukoba u Siriji'.

Kerry je rekao da je Washington, iako razmatra ruski prijedlog da Sirija preda svoje kemijsko oružje, skeptičan. On je također odbacio ponudu sirijske vlade da, u okviru njenog zahtjeva da se pridruži Konvenciji o kemijskm oružju, da podatke o njenom arsenalu kemijskog oružja u roku od 30 dana, u skladu sa standardnom praksom.

'Vjerujemo da u ovom trenutku nema ničega standardnog glede tog procesa zbog načina na koji se režim ponašao', rekao je Kerry podsjetivši da su ta oružja osim što postoje već bila i korištena.

'Očekivanja su velika. Velika su za Sjedinjene Države, možda i veća za Rusiju, da ispuni obećanje'
, rekao je Kerry. 'Ovo nije igra i to sam rekao mom prijatelju Sergeju kada smo o tome na početku razgovarali. To mora biti stvarno. Mora biti sveobuhvatno. Mora biti vjerodostojno. Mora biti pravovremeno i pravovremeno provedeno, i, konačno, mora biti posljedica ako se to ne dogodi', rekao je.