PUSIĆ ODGOVARA MRKIĆU

Razgovori o povlačenju tužbi za genocid - kad Srbi ispune uvjete

03.08.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je za beogradske Večernje novosti od petka da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) te je najavio skori susret s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Hrvatska šefica diplomacije poručuje kako Srbija šalje pozitivnu poruku da je spremna razgovarati o svim otvorenim pitanjima

Pusić: Odnosi u regiji sve bolji

Ministrica Pusić kaže kako su zemlje regije sazrele i u stanju su same rješavati svoja otvorena pitanja. U tom kontekstu, ističe poboljšanje odnosa s BiH, pozitivne signale iz Srbije i njezino uvjerenje kako će i Slovenija i Hrvatska pronaći racionalno rješenje problema Ljubljanske banke te očekivanje da Slovenija ipak neće zbog tog otvorenog pitanja zaustaviti proces ratifikacije pristupnog ugovora.

'Dogovor o povlačenju tužbi je moguć i u tom smislu okolnosti se slažu u pozitivnom smjeru. Na obje strane sazrijeva i svijest o tome da trebamo graditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće generacije. Već sam razgovarao s kolegicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti, i uvjeren sam da i oni žele razvoj normalnih odnosa. Bez privlačenja velikih reflektora, trebamo se dogovarati i završavati stvari koje su od zajedničkog interesa i rješavati probleme', rekao je Mrkić u razgovoru za taj dnevnik, piše Hina.

Ministrica Pusić u izjavi za tportal ističe kako je to prva pozitivna reakcija iz Srbije na uvjete koje je Hrvatska postavila da bi se uopće razgovaralo o povlačenju tužbi za genocid.

'Ukoliko pronađemo rješenja za glavna otvorena pitanja - nestale osobe, opljačkano blago, način na koji će se rješavati optuženici i osumnjičenici za ratne zločine - moguće je staviti na dnevni red u odnosima Hrvatske i Srbije čak i pitanje međusobnog povlačenja tužbi za genocid', naglasila je ministrica Pusić. Dodala je kako je Mrkićeva reakcija u svakom slučaju pozitivna i kako se iz nje može zaključiti da su dvije zemlje na najboljem putu da pokažu i dokažu kako su same u stanju rješavati svoje (međusobne) probleme.

Ministrica Pusić razgovarala je s kolegom Mrkićem 27. srpnja, kada mu je čestitala na imenovanju te da je tada oboje ministara izrazilo želju i spremnost za nastavak suradnje u bilateralnim odnosima, stabilnosti u regiji te na području europskih integracija.

Do sastanka dvoje šefova diplomacije zasigurno će doći, ali još nije poznat termin susreta.

Podsjetimo, Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom rata od 1991. do 1995., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010..

Hina u izvještaju ističe kako je, upitan koliko će pozornosti posvetiti regionalnoj suradnji, Mrkić, koji je funkciju šefa srpske diplomacije preuzeo prije nepunih tjedan dana, kazao kako je Srbija već predsjedala svim regionalnim inicijativama i pokazala koliko je svemu tome predana te da će i dalje raditi na razvijanju dobrosusjedskih odnosa sa svima.

Naglašava kako je nova srbijanska vlada vrlo entuzijastična i želi popraviti stanje u mnogim područjima, te prije svega ojačati gospodarstvo, vanjskopolitičku poziciju Srbije i poboljšati suradnju s ključnim međunarodnim čimbenicima. To će, kako kaže, biti i njegov fokus u narednim tjednima i mjesecima.

Podsjeća kako su prioriteti Srbije očuvanje suverenosti i teritorijalnog integriteta, priključenje Europskoj uniji (EU), razvijanje odnosa sa susjedima, jačanje ekonomskih odnosa sa svim partnerima. 'Dakle, ići ćemo istim putem, samo možda različitim koracima', dodaje Mrkić.