JANDROKOVIĆ TV SLOVENIJI

Razgovori o novim dopunama ne bi bili produktivni

06.05.2009 u 07:58

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je u razgovoru za slovensku televiziju da zadnji prijedlog Ollija Rehna već predstavlja kompromis, pa zato ne bi bilo dobro da bude odbačen, objavila je Slovenska tiskovna agencija (STA)

"Do tog smo kompromisa došli nakon više mjeseci i sada ne bi bilo dobro da ga ijedna strana odbaci", rekao je Jandroković kasno sinoć za TV emisiju "Odmevi", odgovarajući na pitanje da li je Zagreb spreman na traženje kompromisa oko ponuđenog teksta koji je Hrvatska već načelno prihvatila, dok je Slovenija na zadnji prijedlog najavila svoje dopune, te odgovor najavila za idući tjedan nakon širih političkih i stručnih konzultacija.

Jandroković je pojasnio da se po shvaćanju Hrvatske radi o zadnjem kompromisnom prijedlogu Ollija Rehna kako riješiti bilateralni granični prijepor i omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, što je argumentirao time da u sadašnji tekst nije uključen raniji hrvatski zahtjev da o graničnom prijeporu odlučuje Međunarodni sud pravde u Haagu.

Sadašnji prijedlog dobar je za obje strane i omogućuje da se dođe do rješenja, a ponovno otvaranje rasprave o dopunama teksta ne bi bilo produktivno, pojasnio je Jandroković.Dodao je da vjeruje da će nakon potpisa sporazuma doći do deblokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Premijer Pahor danas će popodne s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka pokušati naći što širi konsenzus oko Rehnova prijedloga za koji slovenski mediji navode da nekim odredbama zadovoljava slovensku stranu. Odgovor Rehnu, odnosno Europskoj komisiji, Slovenija zajedno sa svojim vjerojatnim dopunama namjerava poslati u Bruxelles idućeg tjedna, nakon što se o tome poslije konzultacija s pravnicima i političkim strankama odrede vlada i parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak da pozdravlja načelno pozitivan odgovor hrvatske vlade na Rehnov prijedlog, jer se time omogućuje "nastavak razgovora" o rješavanju graničnog prijepora i deblokadi. No, Žbogar je dodao da ponuđeni tekst sporazuma o predaji graničnog prijepora arbitražnom sudu u sadašnjem obliku ne shvaća kao prijedlog mišljen po načelu "uzmi ili ostavi", te da će Slovenija na njega iznijeti svoje dopune. U isto vrijeme, Žbogar je ocijenio da je sporazum "blizu" i da se je u razgovorima "daleko došlo", pa sada treba napraviti "zadnje napore" da se sporazum i konačno prihvati.