DISLOCIRANJE NASTAVE

Razdor među profesorima Filozofskog fakulteta

06.05.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Naredba Rektorata Sveučilišta u Zagrebu o trenutačnoj deblokadi nastave, to jest njezinom dislociranju iz blokirane zgrade Filozofskog fakulteta, unijela je razdor u vodstvu Fakulteta

Dok dekan dr. Miljenko Jurković tvrdi da je počela izrada plana nastave izvan Filozofskog i da je većinsko raspoloženje Vijeća pročelnika sklono tome da se nastava dislocira dok traje blokada, dr. Borislav Mikulić (Odsjek za filozofiju) kaže da je riječ o neistini, jer je većinsko raspoloženje pročelnika 23 odsjeka FF-a da dislokacija nastave ne dolazi u obzir. Sjednicu s Vijećem pročelnika dekan Jurković održao je u utorak, a dvije su pročelnice iz protesta podnijele ostavke (Odsjek za lingvistiku i Odsjek za južnoslavenske jezike).

'O izradi plana nastave na drugim lokacijama nije uopće bilo govora na sjednici Vijeća pročelnika jer smo jednoglasno odbili prijedlog da se nastava dislocira', naglašava dr. Mikulić.

U razgovoru s novinarima dekan Jurković istaknuo je da je, u ovom trenutku, izvođenje nastave izvan blokiranog Filozofskog fakulteta nemoguće jer ponuđeni prostori ne zadovoljavaju ni četvrtinu potreba. Naime, FF ima čak 75 studijskih grupa i većina studija su dvopredmetni, pa su planiranje i organizacija nastave i na samom Fakultetu (prije blokade) bili komplicirani i dugotrajni jer se moraju izbjeći kolizije.

Dekan Jurković

'Dobili smo nalog Sveučilišta, ali nismo uspjeli složiti program nastave jer izrada plana za jedan semestar inače traje mjesec dana', istaknuo je dr. Jurković te dodao da na sebe preuzima odgovornost za nemogućnost ponovnog održavanja redovne nastave.

Skupina, kako sami sebe nazivaju, 'neposlušnih profesora Filozofskog fakulteta' započela je prikupljati potpise na otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, u kojem ističu da su zbivanja na hrvatskim sveučilištima 'dosegla točku u kojoj sve institucionalne oblike djelovanja smatraju iscrpljenima'. Studentska blokada za njih predstavlja više od čina građanske neposlušnosti – akt je to direktne demokracije, kakva se na ovim prostorima nije mogla vidjeti. Ponavljaju da obrazovanje mora biti besplatno te da ne smije biti privilegija, nego pravo.

Ističu da je vlast, koju su građani zadužili da zastupa opći interes i čuva pravo na studentsko zastupanje općeg interesa, reagirala 'praznim frazama, politikanstvom, pritiscima i prijetnjama te bahatošću'.

'Umjesto da je nadležnog dužnosnika spustila s visine samovažnosti na sastanke studentskih plenuma (kako bi u otvorenom razgovoru pokušao promijeniti tijek blokade, a možda i vlastita stajališta), država je odabrala put ignoriranja. Taj studentski bunt prokazao je ključni problem hrvatskog društva. Institucije nisu spremne rješavati probleme na koje im društvo ukazuje. Nisu te probleme spremne ni čuti. I nije riječ o osobama: riječ je o čitavoj kulturi političkih elita', upozoravaju neposlušni profesori i ponavljaju da podržavaju i metode i ciljeve studentskog bunta.

Kako studenti doživljavaju ministra Primorca

Dekan Jurković je ponovio da je Vijeće fakulteta jasno podržalo studentske zahtjeve, ali ih je i pozvalo da prestanu s blokadom nastave, te je naglasio da će se nastava nadoknađivati po završetku semestra. Na kraju je poručio i da bi on najradije odavno 'digao ruke od svega', ali ne može i mora svoju dužnost odraditi do kraja. Procjenjuje da u blokadi sudjeluje oko 2.500 studenata.

I dok Nezavisna studentska inicijativa uspješno zaustavlja sve (sporadične) pokušaje održavanja nastave unatoč blokadi, dekan Jurković je izjavio da manjina profesora na tome inzistira, pa tako neki profesori pokušavaju blokadu izbjeći odražavanjem nastave u zaključanim kabinetima i po okolnim ugostiteljskim objektima.

Neslužbeno smo doznali da je ministar znanosti Dragan Primorac od čelništva Filozofskog fakulteta zatražio evidenciju studenata koji sudjeluju u blokadi nastave, ali profesori FF-a s kojima smo razgovarali smatraju da se to neće činiti. Sudeći prema raspoloženju dekana Jurkovića, koji i dalje ustraje u odluci da se blokada Filozofskog neće prekidati nikakvim represivnim mjerama i da će se naprosto čekati prekid blokade, pobunjeni studenti se ne moraju bojati evidentiranja. Po objavi ovog teksta, nazvao nas je Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva znanosti, te odlučno demantirao insinuacije da je ministarstvo zatražilo evidenciju buntovnih studenata. 'Jedini koji može provoditi autoritet nad studentima je dekan fakulteta', kazao je Bonacci.

Studenti na nekim drugim fakultetima imaju problema s velikim pritiscima. Snimka koja dokazuje da voditelj Hrvatskih studija dr. Zvonimir Čuljak primjenjuje represivne metode na svojim studentima bit će prikazana sutra u HTV-ovoj emisiji Dossier.hr u 21.15.

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu 17. dan blokiraju zgradu i onemogućavaju održavanje nastave.