Osnovna škola Grabrik u karlovcu

Ravnateljica škole od policije traži da potvrdi kako u slučaju naguravanja nije bilo vršnjačkog nasilja nego da je sve bio nesretan slučaj

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2022 10:46
  • Objavljeno 12.05.2022 u 10:46
Osnovna škola Grabrik u Karlovcu

Osnovna škola Grabrik u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Darija Begedin, ravnateljica karlovačke Osnovne škole Grabrik, pozvala je u četvrtak policiju da udovolji djelatnicima škole, učenicima i roditeljima i oglasi se o događaju s početka mjeseca te navede da je bila riječ tek o naguravanju i time zaustavi 'medijski linč'

Pošto su mediji ranije objavili da se na školskom igralištu dogodilo vršnjačko nasilje te je jednom učeniku ozlijeđena glava, Begedin je navela da su nakon tog događaja 5. svibnja policajci u školi bili tri dana, razgovarali s očevicima, neki od roditelja dolazili su i na obavijesne razgovore jer nisu htjeli da im djecu ispituju bez njihove nazočnosti, 'a sada policija šuti'.

'Svi šute, puštaju da se događa medijski linč, da na društvenim mrežama bukti govor mržnje te se vrlo ružno napada i dječaka zbog kojeg se drugi učenik ozlijedio, ali i njegove roditelje', rekla je. Istaknula je da je poslušala policiju te nije iznosila detalje o tom događaju iako je danima 'trajao neviđeni pritisak', ali sada očekuje da iz policije kažu kako je 'sve bio trenutak dviju usijanih glavica, udarac nogom, pa lopticom u glavu, naguravanje i nesretni slučaj'.

'Očekujemo da konačno policija izda neko priopćenje. Tražila sam to pisano od njih, danas zahtjev i ponovila da roditelji i opća javnost zaslužuju znati što se dogodilo i prestanu neprimjerene objave na društvenim mrežama', naglasila je Begedin. Sve to, ustvrdila je, smatra važnim kako bi se zaustavio govor mržnje prema drugom dječaku, njegovoj obitelji te prema školi i njoj kao ravnateljici'.

I osobno je od policije, dodala je, zatražila da joj dostavi zapisnik i pisano očitovanje o događaju, ali oni, poručila je, nemaju potrebu reći da se na igralištu škole dogodio jedan nesretni slučaj zbog naguravanja, niti je dobila slobodu da opiše događaj sve dok traju izvidi. Begedin nalaz očekuje i od prosvjetne inspekcije te ocjenu poštuje li se Pravilnik o postupanju odgojno obrazovnih radnika u poduzimanju mjera zaštite prava učenika.

'Naš propust je bio jedino što dijete nismo s hitnom pomoći prepratili u bolnicu, no učenik je srećom dobro i sutradan ujutro bio je pušten kući', zaključila je.

O navedenom događaju u ponedjeljak se oglasio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te najavio da će inspekcija istražiti slučaj vršnjačkog nasilja zbog kojeg je učenik završio s ozljedama glave u karlovačkoj bolnici, odakle je u međuvremenu pušten. 'Imamo timove koji će, ako je potrebno, pružiti odgovarajuću psihološku pomoć, a naše su službe u pripravnosti cijelo vrijeme', kazao je ministar.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!