STUDENTI SE ŽALILI JOSIPOVIĆU

'Ravnateljica nas je najurila bez plaće, uz uvrede i policiju'

10.07.2014 u 19:26

Bionic
Reading

Pedesetak studenata koji su radili preko studentskog ugovora na poslovima državne mature poslalo je danas otvoreno pismo javnosti i predsjedniku Ivi Josipoviću u kojem se žale na 'amoralno i nakaradno' ponašanje Maje Jukić, ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVV)

Studenti se u pismu predsjedniku žale da su 'izigrani, obespravljeni i naposljetku besramno i amoralno prevareni' jer im je ravnateljica Maja Jukić odlučila stopirati isplatu legitimno i pošteno zasluženih honorara uz obrazloženje kako je nemoguće da su odradili sati koliko navode. A oni tvrde da su u lipnju odradili između 250 i 300 sati.

Igor Jerković, jedan od studenata koji su radili na poslovima oko mature, kaže kako su od ravnateljice tražili da im objasni razloge zbog čega neće moći biti plaćeni točno koliko su odradili, a ona im je, kaže, poručila kako su sve izmislili.

'Tražili smo od nje da nam objasni u čemu je problem i zašto nam neće biti isplaćeni svi odrađeni sati. Većina nas plaća stan u Zagrebu, režije, tramvaj... Ona je tada rekla nešto u smislu da smo sve izmislili i da je nemoguće imati toliko odrađenih sati u jednom mjesecu. No sve mogu provjeriti, imaju naše upise na porti i postavljene kamere, mogu vidjeti koliko smo ostajali na poslu', navodi Jerković.

Dodaje da sastanak s ravnateljicom nije dobro završio te da im je odmah (za njih tridesetak) uručila otkaze. 'Dovršavali smo posao koji nam je zadan prije otkaza kada je došla policija. Pretražili su nas, valjda da nismo ukrali neke ispite i izbacili nas van na zahtjev ravnateljice', navodi Jerković.

Iz NCVV-a izražavaju žaljenje zbog nesporazuma i incidenta koji je nastao i dodaju da će 'sav rad studenata biti honoriran kroz nekoliko dana nakon usklađivanja evidencije boravka u radnim prostorima i sati koje su prijavili kao odrađene, s obzirom na to da je prijavljen veći broj sati rada u odnosu na broj sati koji pokazuje evidencija boravka u prostorima Centra'.

Nadalje navode kako je 'studentima ponuđeno da im se neosporni dio sati koji odgovaraju evidenciji boravka u radnom prostoru isplati odmah, a ostatak za nekoliko dana čim se dobiju potpisani izvještaji odgovornih osoba o obavljenom poslu studenata te nakon što studenti potpišu izjave da su odradili sve navedene sate'.

Kažu kako je očitovanje nadređenih traženo i zbog značajnog prebačaja broja sati rada pojedinih studenata (i za više od 100 sati) u odnosu na ono što je dogovoreno za lipanj.

'Na taj način studentima bi se odmah isplatio veći dio honorara i do tri četvrtine ukupnog iznosa. Studenti nisu bili spremni na takav dogovor te su, ne pristajući na odgodu plaćanja od nekoliko dana radi ispunjavanja formalnih uvjeta za isplatu, u jednom trenutku ušli u prostore u kojima se održavaju ispiti državne mature i zaključali ga prijeteći da će onemogućiti održavanje za danas planiranih ispita dodatne provjere znanja za upis na Medicinski fakultet. Smatramo da prijetnje i ometanje rada nisu primjeren i korektan način komunikacije i ponašanja te smo zbog onemogućavanja rada, uzurpacije prostora, ali i nužnosti zaštite ispitnih materijala bili prisiljeni pozvati policiju. Isplata honorara apsolutno nije dovedena u pitanje; radi se isključivo o odgodi od nekoliko dana kako bi se pribavili dokazi o odrađivanju i onih sati koji nisu u evidenciji boravka u radnom prostoru', ističe se u priopćenju NCVV-a.

Ravnateljica Jukić, objašnjavaju u priopćenju, o razlici u broju prijavljenih sati rada i sati u evidenciji boravka u radnim prostorima izvijestila je Upravno vijeće 7. srpnja te je u dogovoru s njim i donesena odluka da se prije isplate honorara i za sporne sate pribave formalni dokazi o obavljenom poslu.

Studenti su nam u razgovoru rekli da su u lipnju radili vikendima i praznicima, ponekad čak i do 23 sata. Smatraju da je njihova požrtvovnost bila ključna u činjenici da je državna matura odrađena bez greške i na vrijeme. Oni su, kažu, pakirali ispite za škole, skenirali i unosili ispravljene ispite u baze podataka i druge fizičke poslove.

Kada su se pobunili zbog plaća, studenti su doživjeli uvrede od njima nadređenih zaposlenika. Kažu da su ih, između ostalog, nazivali 'huliganima s ceste'. 'To nam je zahvala za sve ove mjesece rada i truda, to nam je zahvala za prekovremene i za to što je matura prošla u najboljem redu', rekao je razočarani student Igor Jerković ne skrivajući brigu zbog hrabrosti da govori u javnosti pod punim imenom i prezimenom i da se bori za svoja ljudska i radnička prava.

Novi ministar obrazovanja Vedran Mornar zbog ovog je incidenta u četvrtak zatražio očitovanje ravnateljice Maje Jukić i predsjednika Upravnoga vijeća Petra Bezinovića.